У Конгресі США занепокоєні, що Трамп неправильно використає ядерну кнопку

У Конгресі США занепокоєні, що Трамп неправильно використає ядерну кнопку

Укрінформ
Комітет з питань міжнародних відносин Сенату США вважає, що необхідно уважно переглянути процедуру одноосібного прийняття рішення президентом із застосування ядерної зброї.

Про це йшлося під час слухань у Комітеті в вівторок, на якому головував сенатор-республіканець Боба Коркер, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Цей процес означає, що президент має одноосібні повноваження віддати такий наказ, незалежно від того, чи реагуємо ми на ядерну атаку, чи ні", - зазначив Коркер.

Читайте також: Трамп везе з азійського турне угод на $300 мільярдів і "багато друзів"

Він підкреслив, що "як тільки цей наказ відданий і підтверджений, його вже неможна відкликати". Законодавець зауважив, що йдеться не про зменшення можливостей американських Збройних сил стримувати противників чи підтримувати союзників. Натомість, існуючий алгоритм прийняття такого відповідального рішення потребує аналізу й перевірки на правильність з боку Конгресу.

Читайте також: У США будуть розслідувати, що стоїть за урановою “угодою” Клінтон з РФ

Водночас, сенатор-демократ Кріс Мерфі наголосив під час слухань, що нинішній президент може прийняти таке рішення в емоційному стані.

"Ми стурбовані, що президент США має настільки мінливий характер та настільки незвичайний підхід до прийняття рішень, що він може віддати наказ про ядерний удар, який не відповідатиме інтересам національної безпеки Сполучених Штатів",- заявив законодавець.

За процедурою, у США рішення про застосування ядерної зброї приймає особисто президент, який віддає пряме розпорядження Центральному командуванню. При цьому оминаються інші ланки, такі як міністр оборони або голова Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-