Євросоюз запускає новий формат оборонної співпраці

Євросоюз запускає новий формат оборонної співпраці

Укрінформ
Більшість країн-членів Євросоюзу розпочинають співпрацю у форматі "структурованого оборонного співробітництва" - PESCO.

Про приєднання до ініціативи заявлять у понеділок більше 20 країн-членів у рамках засідання Ради ЄС у закордонних справах, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Сьогодні – історичний день для європейської оборони. Адже після багатьох років буде застосоване положення Лісабонської угоди, що визначає можливість для країн-членів Євросоюзу мати формат структурованого співробітництва у сфері оборони", - заявила напередодні засідання глав МЗС країн-членів високий представник ЄС у закордонних справах та політики безпеки Федеріка Могеріні.

Вона повідомила, що сьогодні більше 20 країн мають передати до Ради ЄС нотифікації про бажання приєднатися до цього формату оборонного співробітництва – PESCO.

Могеріні додала, що остаточне рішення про затвердження PESCO буде ухвалене Радою ЄС упродовж наступних тижнів.

Вона зазначила, що на сьогодні країни, які приєднаються до цього формату співробітництва, вже запропонували для імплементації більше 50 проектів у сфері оборони, які стосуються зміцнення оборонних спроможностей та проведення військових операцій.

Могеріні наголосила, що зміцнення оборони у рамках ЄС є позитивним чинником для НАТО.

Читайте також: Литва закликає ЄС створити "військовий Шенген"

Формат структурованого оборонного співробітництва (PESCO) передбачений Лісабонською угодою про ЄС, що дозволяє країнам-членам на добровільних засадах, але за чіткими узятими зобов’язаннями, поєднувати зусилля для розвитку своїх оборонних спроможностей через реалізацію проектів у цій сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-