Трамп дорікнув СОТ

Трамп дорікнув СОТ "китайським дисбалансом" на ринках

Укрінформ
Лідери двох надпотужних світових економік – Сполучених Штатів і Китаю – висловили абсолютно протилежне бачення майбутнього розвитку глобальної торгівлі під час виступів у п'ятницю на Економічному форуму АТЕС у В'єтнамі.

На це звернула увагу британська інформаційна служба ВВС.

"Президент США Дональд Трамп та його китайський колега Сі Цзіньпін висловили абсолютно різні погляди на майбутнє глобальної торгівлі", - наголошується в повідомленні.

Зокрема, Трамп заявив, що американська сторона більше не терпітиме "хронічних зловживань торгівлею". Він висловився проти Світової організації торгівлі, яка встановлює глобальні правила торгівлі, й заявив, що вона "не може працювати належним чином", якщо всі члени не дотримуються цих правил.

Трамп також поскаржився на торговельний дисбаланс, наголосивши, що США знизили ринкові бар'єри та скоротили тарифи, тоді як інші країни не відреагували. Він заявив, що Америка укладатиме двосторонні угоди з "будь-яким окремим партнером в Індійсько-Тихоокеанському регіоні, який дотримується справедливої взаємної торгівлі", проте лише "на основі взаємної поваги та взаємної вигоди".

Натомість китайський лідер Сі Цзіньпін, виступаючи відразу після Трампа, назвав глобалізацію "незворотною історичною тенденцією". Він підкреслив, що філософія вільної торгівлі мала бути переосмислена як "більш відкрита, більш збалансована, більш рівноправна і більш вигідна для всіх".

Читайте також: Трамп не засуджує Китай за нечесну торгівлю

На відміну голова КНР виступив на захист багатосторонніх торговельних угод, які, за його словами, допомагали біднішим країнам розвиватися.

"Ми маємо підтримувати режим багатосторонньої торгівлі й практикувати відкритий регіоналізм, щоб дозволити країнам, які розвиваються, отримати більше користі від міжнародної торгівлі та інвестицій", - наголосив Сі Цзіньпін.

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю у В'єтнамі стартував Економічний форум лідерів Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-