Символу НДР виповнилося 60 років

Символу НДР виповнилося 60 років

Фото
Укрінформ
Старому доброму Trabi - знаменитій НДРівській автомарці Trabandt - 7 листопада 2017 року виповнилося 60 років.

Кореспондент Укрінформу поцікавився історією цього автомобіля.

Перший Trabandt моделі P50 зійшов з конвеєра 7 листопада 1957 року. З цього моменту і до квітня 1991 року, коли було припинено виробництво машини, було випущено 3 096 099 одиниць.

Автомобіль був обладнаний двотактним двигуном об'ємом 0,6 літра, потужність якого становила спочатку 17 кінських сил, згодом була збільшена до 26. У НДР такі мотори ставили на мотоцикли і газонокосарки. Тим не менше, машина могла розвивати швидкість до 110 км/год. Кузов автомобіля робили з так званого дуропласту - армованої бавовною формальдегідної смоли (в соціалістичній Німеччині не вистачало листового металу), під шаром пластику була сталь, яка відчайдушно іржавіла.

Салон був розрахований на чотирьох осіб, ніяких підголівників і поготів подушок безпеки. Два прилади і кнопки на торпедо, датчики палива стояли лише на моделях люкс. Зате додавалася паличка, за допомогою якої можна було виміряти, скільки його залишилося в баку. Певною перевагою було те, що полагодити таку автівку, на відміну від напханих електронікою аналогів, можна було і самостійно.

Черги на покупку східного «народного автомобіля» треба було чекати більше 10 років – всі хотіли мати засіб пересування. Коштував він 8360 дойчмарок.

Trabi був справжньою «візитівкою» Східної Німеччини. Сьогодні з нього переважно по-доброму глузують та з задоволенням сідають за кермо, щоб ненадовго повернутися в минуле: на автомобільчиках можна покататися у Берліні і Потсдамі, заплативши за поїздку тривалістю 1 година 15 хвилин 39 євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-