"Райські папери": оприлюднили офшорний компромат на світові корпорації й політиків

Укрінформ
Журналісти Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань виклали у мережу результати вивчення 13,4 мільйонів документів, які містять компромат на посадовців найвищого рівня з майже 50 країн світу.

Спочатку інформація потрапила до німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка належить до мережі ICIJ.

«Paradise Papers - це глобальне розслідування офшорної діяльності деяких наймогутніших людей та компаній у світі. Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів та 95 медіа-партнерів вивчили 13,4 мільйони файлів, отриманих в результаті витоку інформації, в яких йдеться про провайдерів офшорних послуг та реєстрів компаній деяких із самих закритих країн світу», - повідомили журналісти.

У документах описані схеми, за якими високопосадовці обходять оподаткування, а також резонансні ділові контакти ключових осіб геополітики та глобального ринку фінансів, провідних компаній світу.

Читайте також: Відмивав гроші Януковича: Стали відомі подробиці звинувачень проти Манафорта

Райськими документи названі, оскільки грошові оборудки здійснювалися через компанії, розміщені на «райських островах», зокрема на Бермудах, Кайманових островах, Мальті та інших.

Загалом нове досьє перебільшує по обсягам та насиченості матеріалу «Панамські документи», опубліковані у квітні 2016 року. У ньому йдеться про 120 політиків та посадовців з майже 50 країн світу.

Серед найвідоміших імен: люди з оточення президента США Дональда Трампа, прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, британська королева Єлизавета ІІ, колишній німецький канцлер Ґергард Шредер, світові компанії Nike, Apple, Deutsche Post, Siemens, Allianz, Bayer та інші.

Якщо порівнювати з «Панамськими документами», то минулого року розслідування грунтувалося на 11,5 млн документів, викрадених з серверів фірми Mossack Fonseca. Тоді група розслідувачів була представлена 107 ЗМІ з 78 країн. Цього разу «географія» проекту значно звузилася, а кількість учасників зросла – 380 журналістів з шести країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-