Макрон у п'ять разів скоротив кількість номінантів на орден Почесного легіону

Макрон у п'ять разів скоротив кількість номінантів на орден Почесного легіону

Укрінформ
У Франції кількість видатних осіб, які щороку отримуватимуть найвищу нагороду країни - орден Почесного легіону, - буде зменшено із 3 тисяч до 600, аби підняти престиж ордену та відзначати лише найбільш заслужених.

Про це оголосив президент Франції Емануель Макрон, виступаючи на Раді міністрів (збори міністрів під головуванням президента республіки – ред.), повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нагородження орденом Почесного легіону повинно бути ретельно переглянуте, грунтуватися на балансі, що дозволить розвивати престиж ордена", - підкреслив президент, оголошуючи своє рішення про скорочення кількості осіб, яких будуть нагороджувати орденом Почесного легіону наступні три роки.

"Таким чином, указ президента діятиме три роки, в період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року й відзначає наступне зменшення квот: нагородження цивільних - зниження на 50%, військових – на 10%. Квота для нагородження іноземців зменшиться приблизно на 25%", - повідомила Рада міністрів у звіті за результатами засідання.

Раніше щороку орденоносцями ставали близько 3000 людей, Макрон має намір скоротити цю кількість до 600 і таким чином підняти престиж нагороди та її вагу в суспільстві. Президент переконаний, що орден Почесного легіону можуть отримувати лише за найвизначніші заслуги, всі інші будуть отримувати нагороди меншої ваги.

Орден Почесного легіону – вища відзнака пошани і офіційного визнання особливих заслуг у Франції, він був заснований Наполеоном Бонапартом у травні 1802 року. Орденом за видатні військові або цивільні заслуги нагороджує президент.

Читайте також: Макрон заспівав партію з “Кармен” у опері Страсбурга

Французькі ЗМІ повідомляють, що переглядаючи перелік осіб, які отримали нагороди нещодавно, та обгрунтування їх отримання, Макрон поставив під сумнів відповідність деяких заслуг отриманню найвищої державної нагороди. Своїми зауваженнями на кшталт "ось цей вчений, хіба його відкриття настільки важливе, що він може бути нагороджений орденом Почесного легіону", президент здивував міністрів та радників. ЗМІ не повідомляють, про якого саме вченого йшлося.

Скорочення кількості потенційних орденоносців вже неоднозначно сприйнято в суспільстві, противники критикують главу держави за заниження заслуг видатних людей, небажання відзначати досягнення тих, хто робить внески у розвиток країни та її авторитет на міжнародній арені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-