Сенат Іспанії розгляне надзвичайні повноваження в Каталонії

Сенат Іспанії розгляне надзвичайні повноваження в Каталонії

Укрінформ
Сенат Іспанії у п'ятницю розгляне план центрального уряду стосовно взяття Мадридом контролю над Каталонією у свої руки і обмеження повноважень автономії на тлі загострення кризи у зв'язку з намаганням досягти незалежності в регіоні.

Про це повідомляє BBC.

"Очікується, що Сенат прийме невідкладні заходи, які передбачають звільнення президента Каталонії", - йдеться у повідомленні.

Так, Сенат має провести голосування за планом уряду, спрямованим на запуск статті 155 іспанської Конституції, що дає уряду повноваження "вживати всіх заходів, необхідних для примусу" регіону у разі кризи.

Ця стаття ніколи раніше не застосовувалася.

Згідно із пропозиціями, оголошеними на цьому тижні прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм, глава Каталонії Карлес Пучдемон буде усунений від виконання своїх повноважень, після чого відбудуться нові регіональні вибори.

Мадрид раніше вже взяв на себе контроль над фінансами Каталонії, поліцією та громадськими ЗМІ.

Читайте також: Пучдемон відмовився від виступу в Сенаті Іспанії - ЗМІ

Як зазначається, партія Рахоя має більшість у Сенаті, тому рішення, скоріше за все, буде затверджено. План уряду також був схвалений опозиційними партіями.

Нагадаємо, у четвер, 26 жовтня, глава регіонального уряду Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що не буде проводити вибори без відповідних гарантій Іспанії.

За його словами, регіональний парламент буде вирішувати, які заходи вживати у відповідь на рішення іспанського уряду застосувати 155 статтю Конституції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-