Канада виплатила більше $31 млн трьом колишнім сирійським в’язням

Канада виплатила більше $31 млн трьом колишнім сирійським в’язням

Укрінформ
Уряд Канади виплатив 31,3 млн дол компенсації трьом колишнім в’язням, які з вини спецслужб зазнали тортур у Сирії.

Про це пише суспільний мовник CBC News.

«Канадський уряд виплатив загалом близько 31.3 млн дол трьом громадянам Канади, яких несправедливо обвинуватили у зв’язках із тероризмом та піддали тортурам у Сирії. Це трапилося через 15 років після їх затримання», - із посиланням на поінформовані джерела пише CBC News.

Читайте також: Канадський міністр розповів, що відбувається з візами для українців

Абдула Альмакі, Ахмед Ель-Маті та Муайєд Нуредін були затримані на території Сирії впродовж 2002 та 2003 років за обвинуваченнями у зв’язках із Аль-Каїдою. Незважаючи на те, що вони із самого початку заперечували будь-який власний зв'язок із терористами, проти них застосували тортури, аби отримати іншу інформацію. Двоє чоловіків перебували за гратами більше 20 місяців, один провів там місяць.

Лише у 2008 році федеральний запит дійшов висновку, що до невиправданого затримання чоловіків опосередковано призвели дії канадських правоохоронців й спецслужб. 10 років тому кожен із них подав судовий позов проти уряду Канади на 100 млн дол, але з часом погодився на менші суми компенсації.

Читайте також: Україна готова пристати на вимоги Канади щодо безвізу - Климпуш-Цинцадзе

Інформація про те, у яких пропорціях колишні в'язні поділять урядову компенсацію, не розкривається.

Нагадаємо: улітку цього року уряд Канади виплатив 10 млн дол компенсації колишньому в’язневі Гуантанамо Омару Хадру. У цій справі Верховний суд Канади постановив, що канадські правоохоронці, які брали участь у допиті Хадра на Кубі, порушили його права. Неповнолітнього ув’язненого позбавляли сну та примушували до одиночного ув'язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-