Без Додона: у Молдові призначили міністра оборони

Без Додона: у Молдові призначили міністра оборони

Укрінформ
Церемонія складання присяги новим міністром оборони Молдови Єудженом Стурзою відбулася у вівторок, 24 жовтня, у державній резиденції.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові

Указ про призначення Стурзи на посаду міністра оборони підписав голова парламенту Андріан Канду, який тимчасово (на період призначення міністра оборони і прийняття присяги) виконує обов'язки президента Молдови.

"Хочу вам побажати успішної діяльності на посту міністра оборони. Республіка Молдова потребує сьогодні функціонального уряду, особливу роль в якому відіграє Міністерство оборони. Хотілося б сподіватися, що сьогоднішнє призначення міністра оборони покладе край інституціональній і конституційній кризі у країні", - відзначив Канду.

За його словами, Молдова сьогодні потребує дієвої, професійної і ефективної армії, яка сприяла б зміцненню національної і регіональної безпеки.

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп, який був присутнім на церемонії, відзначив особливу значущість призначення нового міністра оборони, оскільки країна потребує, насамперед, завершення і прийняття нової Стратегії оборони Молдови. Прем'єр висловив надію, що молдавська армія зміцнить свої позиції і авторитет, у тому числі завдяки співпраці зі своїми зовнішніми партнерами, включаючи Північноатлантичний альянс НАТО.

Новий глава оборонного відомства Стурза подякував представникам правлячої коаліції за виявлену довіру, відзначивши, що одним з головних його завдань на цій посаді буде подальша модернізація національної армії. Стурза звернув особливу увагу на те, що армія не повинна брати участь у політичних іграх.

Як повідомляв Укрінформ, кандидатура Стурзи на пост міністра оборони була запропонована урядом 12 вересня цього року, проте президент Ігор Додон відмовився підписати указ про його призначення на цей пост. Після повторної відмови президента підписати відповідний указ уряд звернувся до Конституційного суду за роз'ясненнями.

Читайте також: Конституційний суд позбавив Додона права призначати міністра оборони

Кілька днів тому, 17 жовтня, Конституційний суд виніс вердикт про те, що "через невиконання президентом своїх конституційних повноважень", тимчасово (на період затвердження міністра оборони і прийняття у нього присяги) виконувати обов'язки президента буде або прем'єр-міністр, або голова парламенту.

Посада міністра оборони Молдови залишалася вакантною з початку 2017 року, коли Додон підписав указ про звільнення з поста міністра Анатола Шалару.

Зазначимо, що це перший в історії сучасної Молдови випадок, коли при діючому главі держави обов'язки президента виконує голова парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-