Конституційний суд позбавив Додона права призначати міністра оборони

Конституційний суд позбавив Додона права призначати міністра оборони

Укрінформ
Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп чи спікер парламенту Андріан Канду тимчасово (на період затвердження міністра оборони і прийняття у нього присяги) виконуватиме обов'язки президента країни.

Такий вердикт виніс Конституційний суд Молдови, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

"У зв'язку з тим, що президент Молдови не виконав свої конституційні обов'язки, повторно відмовившись призначити висунутого прем'єр-міністром кандидата на посаду міністра оборони, тимчасово виконувати обов'язки президента буде або прем'єр-міністр, або голова парламенту. Відповідно, повноваження призначення міністра оборони і прийняття у нього присяги передаються або прем'єру, або спікеру", - йдеться в рішенні інстанції.

Як поінформував журналістів представник уряду в Конституційному суді, відповідно до нового закону про уряд міністр оборони буде затверджений протягом двох тижнів.

Як повідомляв Укрінформ, рішення Конституційного суду від 17 жовтня про передачу повноважень президента голові парламенту або прем'єру було винесено у зв'язку з відмовою президента Ігоря Додона призначити міністром оборони представника правлячої коаліції Єуджена Стурзу.

Раніше глава Молдови Ігор Додон відмовився призначити Стурзу міністром оборони, заявивши, що не прийме у нього присягу і не включить міністра до складу Вищої Ради безпеки.

Читайте також: Молдова: Чи можливий імпічмент президента Додона?

У зв'язку з цим уряд звернувся до Конституційного суду за відповідними роз'ясненнями.

Це перший в історії сучасної Молдови випадок, коли при чинному президенті повноваження глави держави тимчасово передаються прем'єру або голові парламенту.

Фото: globallookpress.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-