Армія Іраку взяла під контроль зайнятий курдами “нафтовий регіон”

Армія Іраку взяла під контроль зайнятий курдами “нафтовий регіон”

Укрінформ
Іракські війська у вівторок завершили операцію зі взяття контролю над усіма нафтовими родовищами, що експлуатуються державною компанією North Oil Company у місті Кіркук.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставленого військового офіцера, ім'я якого не називається.

"Іракські сили взяли під свій контроль нафтові родовища Бай-Хасан і Авана на північний схід від Кіркука після вдалого захоплення родовищ Баба Гургура, Джамбура та Хаббаза в понеділок", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ці родовища раніше перебували під контролем курдських сил безпеки, відомих як "Пешмерга", однак вони залишили регіон після наступу іракських урядових сил.

Розгортання у вівторок іракських урядових сил у районі Дібіс у Кіркуку, де знаходяться родовища Бай Хасан і Авана, є частиною операції, яку наказав провести прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді з метою взяття під контроль утримуваних курдами районів поза межами провінцій, які входять до автономного курдського регіону в країні.

Читайте також: Туреччина закрила небо для північного Іраку

За даними AP, наразі до Кіркуку повертаються тисячі мирних жителів, які залишили місто днем раніше коли іракські війська "виштовхнули" курдські сили із міста.

Нагадаємо, 16 жовтня іракські урядові сили увійшли у центр Кіркука. Це сталося після того, як армія відбила у курдських загонів ключові позиції довкола міста.

Як відомо, три тижні тому відбувся суперечливий референдум про незалежність Курдистану.

Кіркук формально не є частиною автономного регіону Іракський Курдистан. Але курдам, що мешкають у місті, дозволили взяти участь у референдумі.

Іракський прем'єр-міністр заявив про неконституційність голосування, в ході якого жителі районів, контрольованих курдами, підтримали відділення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-