У Польщі лікарі вирішили поширити “голодний” протест на всю країну

У Польщі лікарі вирішили поширити “голодний” протест на всю країну

Укрінформ
У Варшаві до лікарів-резидентів (лікарів, які ще не здобули спеціалізації), які з початку жовтня голодують з вимогами підвищити зарплати і виділити більше коштів на охорону здоров'я, приєдналися інші організації медиків, що обіцяють розширити протест на всю країну.

В уряді Польщі відповідають, що готові до діалогу з медиками, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Асоціація медиків різних спеціальностей (PZM) - найбільша і найстарша організація, яка об'єднує працівників системи охорони здоров'я, долучається до голодного протесту асоціації лікарів-резидентів. Цей протест від сьогодні розширюється на всю країну", - заявив голова комітету протестувальників Томаш Дибек.

За його словами, крім Варшави протест відбуватиметься у Кракові, Щеціні та Вроцлаві. Дибек підкреслив, що до кількох десятків голодувальників у Варшаві готові приєднатися ще 30 лікарів.

Читайте також: Більші зарплати для медиків: Гройсман каже — тільки після реформи

Лікарі незадоволені, що уряд та міністр охорони здоров'я поки що не хочуть йти на зустріч медикам щодо їхніх вимог. Утім, в уряді заявили, що виступають за переговори, готові збільшувати і збільшуватимуть витрати на систему охорони здоров'я Польщі.

"Ми хочемо вести переговори і спільно визначати, якими мають бути чергові дії", - заявив з цього приводу в понеділок у коментарі РАР міністр охорони здоров'я Константин Радзівілл.

Лікарі-резиденти, які протестують і голодують з 2 жовтня, перериваючи страйк на переговори, вимагають збільшення витрат на охорону здоров'я до 6,8% від ВВП до 2021 року, збільшення зарплат, а також створення групи, яка б зайнялася аналізом і підготовкою змін до закону щодо регулювання мінімальної оплати праці медиків. Лікарі-резиденти хочуть негайного збільшення своєї зарплати до рівня трохи вищого, ніж середня зарплата в Польщі.

Міністерство охорони здоров'я РП повідомляє, що витрати на медицину й оплату праці медиків постійно зростають. Зокрема, 2017 рік має стати рекордним за витратами на охорону здоров'я - 80 млрд злотих (понад 22 млрд дол.), що становить 4,7% ВВП країни.

Частина польських провладних політиків вважає, що протести лікарів підігріваються опозицією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-