Провокацію в Будапешті щодо Закарпаття організовує праворадикальна партія «Йоббік»

Провокацію в Будапешті щодо Закарпаття організовує праворадикальна партія «Йоббік»

Укрінформ
Із закликом вийти під вечір 13 жовтня під посольство України в Будапешті на акцію за «національне самовизначення угорців Закарпаття» виступили в угорській релігійній протестантській організації «Церква повернення додому».

Проте, організатором акції є праворадикальна партія «Йоббік», повідомив кореспонденту Укрінформу директор Департаменту інформаційної діяльності Закарпатської ОДА Ярослав Галас. 

"Організатором акції  є ультраправа партія «Йоббік». Саме вона збирає людей під під посольство України в Будапешті. Проте, цю акцію не треба розцінювати як офіційну позицію Угорщини.  Партія «Йоббік» є опозиційною, це її спроба заявити про себе напередодні  виборів", - підкреслив Ярослав Галас.

Він нагадав, що партія і раніше намагалася набрати політичних дивідендів на  Закарпатті. 

"Тут навіть працювала громадська приймальня депутата і члена партії Бейли Ковача, проте, була закрита за рішенням суду", - уточнив Галас.

Він також повідомив, що завтра в Ужгороді  проходитиме "зеркальна" акція  під  генеральним консульством Угорщини в Ужгороді. Її проводитимуть українські патріоти.  

Що стосується акції в Будапешті, то в ній анонсована участь двох угорських діячів, яких нещодавно не пропустили з Угорщини в Україну, – депутата Європарламенту Крістіни Морваї, представниці крайньої правої угорської партії «Йоббік», і юриста Томаша Ауді-Нодя, який теж належить до цієї ж партії.

У Державній прикордонній службі наприкінці вересня повідомляли, зокрема, що стосовно Крістіни Морваї було виконане доручення Служби безпеки України про заборону їй в’їзду до України до липня 2019 року у зв’язку з тим, що 2014 року вона відвідала окуповану частину Донбасу і висловлювала там підтримку керівництву бойовиків.

Читайте також: Геращенко про "мовне" рішення ПАРЄ: Нам вдалося "збити" найодіозніші поправки

Як раніше повідомлялося, 11 жовтня МЗС України отримав повідомлення від угорських колег про акцію "Самовизначення для Закарпаття".  Українська сторона в зв'язку з цим направила в Будапешт ноту протесту.

Відносини між Угорщиною і Україною загострилися через критику Будапештом нового українського закону про освіту, зокрема його статті про мову освіти – державну українську.  Угорщина  обіцяє через цей закон блокувати в Європейському Союзі всі євроінтеграційні ініціативи щодо України. Будапешт також погрожує Києву санкціями ЄС через цей закон і переглядом Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи за підсумками термінових дебатів щодо ухвалення в Україні закону «Про освіту», ухвалила резолюцію з рекомендаціями для України. 

У рішенні ПАРЄ засуджує те, що Верховна Рада України ухвалила закон про освіту, зокрема норму про мову освіти, без консультацій із представниками національних меншин.

У документі асамблея визнає право України підтримувати українську мову в освіті, водночас наголошуючи на важливості захисту прав національних меншин навчатися рідною мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-