Іран вербує дітей-солдатів воювати на боці Асада — HRW

Іран вербує дітей-солдатів воювати на боці Асада — HRW

Укрінформ
Сили іранської Революційної гвардії (Корпус вартових Ісламської революції, IRGC) залучають дітей-іммігрантів з Афганістану до участі у бойових діях у Сирії.

Про це заявила 1 жовтня міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch, повідомляє "Радіо Свобода".

«Іран має негайно припинити вербування дітей-солдатів і повернути всіх афганських дітей, яких він відправив на боротьбу у Сирії», – заявила директор з прав людини HRW Сара Леа Вітсон.

За даними правозахисників, афганські діти віком до 14 років воювали в афганській дивізії «Фатіміюн», підтримуваній Іраном, що бореться разом з урядовими силами в сирійському конфлікті.

У HRW заявили, що при огляді надгробних фотографій на іранських кладовищах було виявлено вісім афганських дітей, які, ймовірно, воювали і загинули в Сирії. У правозахисників є інформація про ще щонайменше шість випадків загибелі у Сирії афганських дітей-солдатів. Спотворення даних про вік на надгробних плитах може вказувати, що «випадки, коли Іран вербує дітей для боротьби в Сирії, швидше за все, більш поширені», додали правозахисники.

Читайте також: Коаліція заявляє про поразку ІДІЛ "по всіх фронтах" у Сирії та Іраку

«Іранська влада мусить захищати всіх дітей і притягати до відповідальності відповідальних за вербування афганських дітей», – сказала Вітсон.

За оцінками МВС, в 2015 році в Ірані було 2,5 мільйона афганців, багато з яких не мали належних документів.

HRW раніше документувала випадки, коли афганські біженці в Ірані «добровільно зголошувалися» на участь у конфлікті в Сирії в надії отримати юридичний статус для своїх сімей.

Згідно з міжнародним правом вербування дітей віком до 15 років для активної участі у військових діях є військовим злочином.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-