Іракські курди проголосували за незалежність

Іракські курди проголосували за незалежність

Укрінформ
Населення іракського Курдистану переважною більшістю проголосувало за незалежність під час референдуму, який відбувся у понеділок.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.

За даними виборчої комісії Курдистану, 92,73% населення, які взяли участь в референдумі, віддали свої голоси за незалежність цієї автономної території. 7,27% виступили проти. Всього в референдумі взяли участь близько 3,3 мільйона чоловік, це приблизно 72% виборців.

Лідер іракських курдів Масуд Барзані заявив, що підсумки голосування не призведуть до негайного оголошення незалежності, але "мають відкрити двері для переговорів".

Курдські лідери переконані в тому, що тепер у них є мандат на ведення переговорів з Багдадом про відокремлення.

Читайте також: Курди як ніколи близькі до незалежності, якої прагнули сотні років

Референдум викликав жорстку критику іракського уряду і сусідніх з Іраком країн. Багдад до останнього моменту вимагав його скасування.

"Референдум має бути скасований. Необхідно почати діалог в рамках конституції. Ми ніколи не вступимо в переговори за результатами референдуму", - заявив напередодні голосування прем'єр-міністр Іраку Хайдер Абаді.

Читайте також: Референдум курдів: Багдад і Анкара готові вдатися до військової сили

"Ми встановимо іракські закони по всій території Курдистану у відповідності з конституцією", - пообіцяв іракський прем'єр, виступаючи перед членами парламенту.

Іракський парламент закликав уряд країни направити війська в Курдистан, щоб взяти під свій контроль найважливіші нафтові родовища на курдської території. Влада країни також зажадала від закордонних урядів закрити свої дипломатичні місії в Ербілі, столиці Курдистану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-