Штайнмайєр застерігає від зростання антисемітизму та ксенофобії після виборів

Штайнмайєр застерігає від зростання антисемітизму та ксенофобії після виборів

Укрінформ
Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр застеріг від зростання антисемітизму й ксенофобії в країні після парламентських виборів.

Про це він сказав у вівторок у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

"Вибори в неділю змінили політичну ситуацію в країні. Ми як суспільство повинні не віддалятися ще більше один від одного, а шукати те, що нас зближує", - заявив Штайнмайєр.

Політик застеріг від небезпеки зростання в суспільстві антисемітизму, ксенофобії та ненависті, не назвавши при цьому жодну партію, але явно маючи на увазі прихід до Бундестагу правопопулістської "Альтернативи для Німеччини".

Політик вказав на появу у деяких людей недовіри до демократичного порядку і демократичних інститутів, а також страхів. Завдання влади - повернути віру в ці інститути, в стабільність і єдність, зазначив він.

Читайте також: Німецькі політики: новий уряд не змінить ставлення до "українського питання"

За словами президента, до нього вже надійшло чимало запитань з-за кордону щодо розвитку подій в ФРН. Штайнмайєр вважає, що ще зарано говорити про те, чи не постраждав імідж Німеччини за кордоном - з огляду на результати виборів. (Вперше в післявоєнній історії до Бундестагу пройшла політична сила "АдН", яку багато хто порівнює з нацистами.)

Він зазначив, що демократія передбачає суперечки, часом гострі, але демократичний устрій передбачає також правила та існування "червоних ліній", які жодній політичній силі переходити не можна. Ці кордони відносяться, в тому числі, до поваги політичних супротивників і незгодних, "а також є відповідальністю за німецьку історію".

Глава держави зазначив, що Німеччина стоїть перед дуже складним процесом утворення уряду. При цьому він висловив упевненість, що "врешті це буде працездатний уряд".

Як повідомляв Укрінформ, за підсумками виборів до Бундестагу, що відбулися 24 вересня, християнські союзи (ХДС/ХСС) отримали в новому парламенті 200 місць, соціал-демократи - 153, ліберали - 80, пост-комуністи - 69, Зелені - 63, "Альтернатива для Німеччини" - 94.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-