Манафорт став “радником” курдів щодо референдуму про незалежність — NYT

Манафорт став “радником” курдів щодо референдуму про незалежність — NYT

Укрінформ
Колишній менеджер президентської кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт допомагає представникам курдської автономії організувати референдум за незалежність від Іраку.

Про це повідомляє The New York Times.

"Пол Манафорт, колишній голова кампанії президента Трампа, який перебуває у центрі розслідування щодо втручання Росії у президентські вибори в 2016 році, працює з союзниками лідера курдського регіону Іраку, щоб допомогти в керуванні та сприянні референдуму за курдську незалежність від Іраку", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, США виступили проти цього референдуму. Утім, Манафорт побудував довгу і прибуткову кар'єру, надаючи поради іноземним клієнтам, чиї інтереси часто суперечать американській зовнішній політиці, наголошує видання.

Повідомляється, що екс-радник Трампа домовився з курдами про співпрацю влітку, приблизно в той же період, коли слідчі спецпрокурора США Роберта Мюллера влаштували обшук у його будинку у Вірджинії, заявивши про намір висунути йому обвинувачення.

Курдський референдум про незалежність, запланований на понеділок, 25 вересня, не призведе до негайного проголошення незалежності Курдистаном. Однак уряд США і міжнародна спільнота виступили проти голосування, оскільки побоюються, що це може ще більше дестабілізувати Ірак і нашкодити коаліції, яка воює проти "Ісламської держави".

Читайте також: Манафорт пропонував російському олігарху “приватні брифінги” під час кампанії-2016

Раніше держдепартамент США закликав лідерів курдів піти альтернативним шляхом і розпочати діалог з центральним урядом Іраку. Лідер курдської автономії в Іраку Массуд Барзані сподівається, що незалежність регіону дасть змогу взяти в свої руки контроль за експортом нафти.

За даними міністерства юстиції США, уряд курдської автономії впродовж останніх трьох років заплатив $1,5 мільйона лобістам у Вашингтоні, які мають зв'язки як з демократами, так і з республіканцями.

Манафорт погодився надати допомогу в організації референдуму і просувати питання визнання Курдистану на Заході. Видання повідомляє, що кілька місяців тому він зв'язався з посередником сина Барзані Масрура. Після цього Манафорт відвідав курдський регіон, аби надати поради щодо проведення референдуму і просування незалежності Курдистану на Заході. Як зазначається, один з помічників Манафорта нині працює в Ербілі, а сам політтехнолог має намір повернутися в регіон за кілька днів до голосування.

Представник Масрура Барзані підтвердив, що Манафорта найняли для "допомоги під час і після референдуму".

Речник Манафорта Джейсон Малоні не зазначив, чи повідомив екс-радник Трампа Міністерству юстиції про свою роботу на курдську автономію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-