Експерт про

Експерт про "Запад-2017": Тривогу викликають масштаби і непередбачуваність навчань

Укрінформ
Найбільше занепокоєння на Заході у контексті проведення російсько-білоруських військових навчань "Запад-2017" викликає їх непередбачуваність і масштаби. 

Про це в коментарі Укрінформу заявив заступник голови виконавчої Ради Євроатлантичного товариства у Варшаві, колишній посол Польщі при НАТО Єжи Марія Новак.

"НАТО критично оцінює масштаби, величину, непередбачуваність, відсутність транспарентності в російсько-білоруських діях, але розраховуємо, що Росія не піде на жодні провокації. Без сумніву, це є елементом політичного тиску на східний фланг НАТО й Україну, що неприпустимо", - підкреслив Новак.

Стратегічною проблемою для регіону він назвав факт, що Росія має утричі сильніший військовий потенціал, ніж країни східної Європи, включно з Україною. Утім, якщо порівнювати можливості російської армії з НАТО загалом, то тут перевага Альянсу є очевидною - у 4-6 разів.

Новак зауважив, що на Заході ніхто не знає справжнього характеру навчань, але раніше - в 2009 та 2013 роках, вони мали наступальний характер. Він зауважив, що не слід забувати, що під час цього роду навчань в 2009 році Росія навіть відпрацьовувала ядерний удар по Варшаві.

"У зв'язку з цим ми незадоволені тим, що Росія і Білорусь не повністю виконують положення Віденського документа про засоби побудови довіри і безпеки 1990 року. Росія також не виконує вимоги угоди про звичайні види озброєнь 1990 року", - констатував експерт.

Читайте також: Клімкін про Запад-2017: МЗС моделює з партнерами відповіді на можливі загрози

Новак підкреслив, що запевненням представників Білорусі про оборонний характер "Запад-2017" не можна довіряти, оскільки всі добре розуміють, що позиція Мінська "не буде вирішальним чинником у цих навчаннях".

Польський експерт зауважив, що троє спостерігачів від НАТО на цих навчаннях - це дуже мало, що суперечить положенням Віденського документа про засоби побудови довіри і безпеки.

"Зрозуміло, що ці троє спостерігачів не зможуть нормально зорієнтуватися в ситуації на місці", - наголосив Новак.

Він нагадав, що у зв'язку з цими навчаннями Польща вжила додаткові заходи безпеки - запровадила з 1 по 30 вересня заборону на повітряний рух для цивільних літаків поблизу кордонів з Росією та Білоруссю на глибину до 30 км.

За його словами, Польща не хоче якихось інцидентів поблизу своїх кордонів, але у разі виникнення надзвичайних ситуацій буде змушена на “відповідні кроки”. Новак додав, що особливе занепокоєння викликає можливість збройних інцидентів в районі Балтійського моря чи у повітряному просторі поблизу польських кордонів.

Як повідомлялося, російсько-білоруські навчання "Запад-2017" стартують 14 вересня і триватимуть до 20 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-