Запад-2017: німецькі експерти сумніваються, що Путін наважиться на відкриту агресію

Запад-2017: німецькі експерти сумніваються, що Путін наважиться на відкриту агресію

Ексклюзив
Укрінформ
Вірогідність того, що Росія використовує стратегічні навчання "Запад-2017", що починаються 14 вересня, для здійснення відкритої агресії проти України або інших країн нікчемна, президент РФ Володимир Путін не наважиться на такий крок.

Такої думки дотримуються опитані Укрінформом німецькі експерти у галузі безпеки.

"Ми маємо ситуацію, коли Росія провела відкриту агресію у Криму, і ми знаємо, що ситуацію на сході України дестабілізують російські сили. Є побоювання, що на цьому справа може не закінчитися, але я думаю, що такої небезпеки у ході маневрів, що починаються, немає", - заявив віце-президент Федеральної академії політики безпеки (BAKS) Вольфганг Рудішаузер.

При цьому він визнав, що, враховуючи малу прозорість, в якій відбуватимуться маневри, у країнах Балтії, України виникають законні побоювання у тому, що якась частина солдатів може залишитися після навчань на території Білорусі, або у цілому буде надалі розміщена дуже близько від кордонів, "що у довгостроковій перспективі вестиме до дестабілізації ситуації".

Читайте також: У Парижі назвали навчання «Запад-2017» стратегією залякування

За словами Рудішаузера, транспарентність - дуже важливий момент в усіх питаннях контролю над озброєннями і навчань. Саме це бракує маневрам "Запад", тому недивно, що у країн Заходу, у тому числі у Німеччини, є підозри у тому, що Росія показує дані про учасників маневрів, "які можуть бути далекі від реальної кількості".

Це допускає й експерт берлінського фонду "Наука та політика", фахівець в області міжнародної безпеки Вольфганг Ріхтер. В той же час озвучену міністром оборони ФРН Урсулою фон дер Ляйєн з посиланням на дані НАТО цифру в 100 тисяч передбачуваних учасників навчань він вважає "сильно перебільшеною". На його думку, якщо йдеться про заявлену кількість, то це "кількість, що не представляє небезпеки". До того ж, вважає експерт, Білорусь не зацікавлена в тому, щоб розміщувати на своїй території російські війська.

За його словами, ті дані, які подала у міжнародні структури Білорусь, на території якої проходитимуть основні заходи, відповідають Віденським документами ОБСЄ. Отже в цьому питанні правила транспарентності як би дотримані, зазначив експерт. При цьому Ріхтера "цікавить, наскільки масштабна та частина навчань, яка пройде за межами Білорусі й не була заявлена нею".

Читайте також: Бундесвер шкодує, що на Запад-2017 пустили замало спостерігачів

Експерт з питань безпеки та зовнішньої політики, екс-голова Парламентської асамблеї НАТО, член президії Німецького товариства зовнішньої політики Карстен Фойгт, навпаки, цілком допускає, що деяка частина російських підрозділів може залишитися після навчань у прикордонній зоні. Але це дуже швидко стане очевидним, уточнює він.

Експерт підкреслює, що завдання НАТО - підготуватися до будь-яких несподіванок, що "не означає, що вірогідність того, що ці випадковості стануться, велика". Фойгт "виключає відкритий напад росіян під час маневрів". Найймовірніше, на його думку, що цими навчаннями Росія хоче швидше відправити НАТО "сигнал сили й рішучості", і навряд чи він буде сприйнятий у НАТО як сигнал залякування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-