В Азербайджані помилували російського блогера

В Азербайджані помилували російського блогера

Укрінформ
Президент Азербайджану Ільгам Алієв помилував російського блогера Олександра Лапшина, якого в липні засудили до трьох років позбавлення волі.

Указ про помилування опублікований на сайті президента 11 вересня і набуває чинності з дня його підписання, повідомляє "Радіо Свобода".

"Громадянин Росії й Ізраїлю Олександр Лапшин був екстрадований до Баку із білоруського Мінська, де його затримали в грудні 2016 року на запит Азербайджану. Там його звинувачували у незаконному відвідуванні сепаратистського регіону Нагірного Карабаху 2011 і 2012 року без отримання згоди офіційного Баку і закликах до визнання його самопроголошеної "незалежності", оприлюднених в інтернеті 2016 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що проти видачі блогера виступали влади Росії, Ізраїлю та Вірменії.

Читайте також: The Economist "повівся" на пропаганду Кремля – блогер обурений формулюваннями

Напередодні помилування Лапшин намагався накласти на себе руки, повідомив помічник президента Азербайджану Алі Гасанов державному агентству "АзерТАдж". "Тюремні наглядачі вчасно змогли запобігти спробі суїциду. Блогеру надана необхідна медична допомога, і зараз він перебуває під наглядом лікарів", - уточнив Гасанов.

За його словами, раніше було досягнуто згоди про екстрадицію Лапшина в Ізраїль, але "ізраїльська сторона затягнула процедуру, пов'язану з екстрадицією, що призвело до неприємного інциденту та спроби суїциду".

Наприкінці липня 2017 року Бакинський суд з тяжких злочинів засудив Лапшина до трьох років позбавлення волі, визнавши його винним у порушенні державного кордону й публічних антидержавних закликах. Сам блогер провини не визнав. Він заявляв, що відвідання Нагірного Карабаху не мало політичного підгрунтя і він вважає цей регіон частиною Азербайджану. Лапшин заявляв, що не буде оскаржувати вирок і має намір домагатися екстрадиції до Ізраїлю.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-