У МЗС Польщі вважають, що миротворці ООН мали би

У МЗС Польщі вважають, що миротворці ООН мали би "стати" на кордоні з РФ

Укрінформ
Розміщення миротворчих сил ООН на Донбасі можливе лише за згодою і у тісній співпраці з українською владою.

Про це заявило Міністерство закордонних справ Польщі, повідомляє Onet.pl.

"Відповідним місцем для представлення і підготовки такого роду ініціатив є Рада безпеки ООН, і ми чекаємо на конкретні пропозиції на зустрічі Ради... Необхідною умовою успіху такої місії була б підготовка мандату (місії ООН) у співпраці і за згодою української сторони", - інформує МЗС Польщі.

Повідомляється, що розміщення миротворчих сил на українсько-російському кордоні є бажаним з точки зору безпеки і стабільності і регіоні.

"Однак ми не можемо погодитися з ситуацією, коли присутність цих сил порушуватиме загальноприйняті норми міжнародного права, зокрема ті, що стосуються територіальної цілісності й непорушності кордонів", - підкреслює польське зовнішньополітичне відомство.

Як зазначається, розглядаючи висловлювання президента Росії Володимира Путіна щодо миротворців ООН на Донбасі, складно абстрагуватися від двох питань. "По-перше, йдеться про військові дії бойовиків, які тренуються і фінансуються Росією, і їх дії спрямовані проти спостережної місії ОБСЄ. По-друге, йдеться про відсутність прозорості і наступальний характер навчань "Запад-2017", - наголосило польське зовнішньополітичне відомство.

У Варшаві підкреслили, що Польща підтримує суверенітет і територіальну цілісність України і не погоджується на порушення міжнародного порядку й ігнорування міжнародних норм права.

Читайте також: Клімкін вважає кремлівські ініціативи щодо Донбасу "політичною шизофренією"

Як повідомлялося, президент РФ Путін у вівторок, 5 вересня, погодився з ідеєю введення миротворців ООН на Донбас, але заявив, що ці сили мають перебувати лише на лінії розмежування і що це потрібно узгоджувати з ватажками "ЛНР" і "ДНР". Путін також повідомив, що доручив російському МЗС внести проект резолюції щодо миротворців на Донбасі на розгляд Ради безпеки ООН.

У МЗС України після цієї заяви наголосили, що Росія спотворює ідею розгортання місії. Українські дипломати наголошують, що на Донбасі під виглядом миротворців не може бути присутній військовий чи інший персонал сторони-агресора (Росія – ред.), а також не може бути мови "про отримання згоди на проведення операції з підтримання миру від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО за підтримки, фінансування і матеріально-технічного забезпечення з боку Росії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-