Теффт про дипломатичний скандал із Росією: Рівність так рівність

Теффт про дипломатичний скандал із Росією: Рівність так рівність

Укрінформ
Посол США в Росії Джон Теффт заявив, що всі кроки Вашингтона щодо закриття будівель консульства РФ в Сан-Франциско і торговельних представництв у Вашингтоні і Нью-Йорку були здійснені з дотриманням законодавства.

У спільному інтерв’ю Радіо Свобода і "Голосові Америки" він, зокрема, заперечив чутки, що американські представники силою вдерлися в будівлю консульства і обшукували її.

"Ніхто ніяких дверей не ламав. Ніхто не чинив неналежного тиску на людей. Усе було зроблено дуже, дуже дбайливо", – сказав посол.

Він додав, що посадовці США здійснили інспекцію будівлі в Сан-Франциско спільно з російським дипломатичним персоналом із метою перевірити безпеку приміщення і те, що російська влада звільнила його.

Посол наголосив, що отримання контролю владою США над будівлею консульства відповідає Віденській конвенції про дипломатичні відносини – в порушенні якої Москва звинувачує Вашингтон.

За його словами, критика Москвою цього кроку Вашингтона лицемірна: коли Росія оголосила про скорочення персоналу диппредставництв США в цій країні, вона посилалася на дотримання рівної кількості цих працівників, яких США мали в Росії більше, ніж Росія у США; коли ж Вашингтон застосував цей самий принцип до кількості консульств, яких Росія мала у США чотири, а США в Росії три, і закрив одне з російських консульств, у Москві обурилися. "Рівність так рівність", – сказав посол.

Крім того, він заперечив твердження Міністерства закордонних справ Росії, що Москва раніше не наказала, а "запропонувала" США скоротити чисельність працівників своїх дипломатичних представництв у Росії. "Нам наказали зробити це. Це не було предметом ніяких переговорів", – запевнив Джон Теффт, який невдовзі завершує свою посольську каденцію в Росії.

У вівторок президент Росії Володимир Путін назвав дії США щодо російських дипломатичних об’єктів "хамськими" і "безпрецедентними" і заявив, що Москва залишає за собою право далі скоротити чисельність працівників диппредставництв США в Росії, хоча наразі ще не піде на такий крок.

Читайте також: Путін натякнув на можливість видворення ще 155 дипломатів США

Раніше американські посадовці вже казали, що Сполучені Штати не вжили ніяких неправомірних дипломатичних або юридичних заходів, коли наказали росіянам залишити російське консульство в Сан-Франциско, а також дві інші дипломатичні будівлі у Вашингтоні та Нью-Йорку, які використовувалися як торгові представництва, в термін до 2 вересня.

Москва в серпні вказала США скоротити дипломатичний персонал у Росії до 455 осіб до 1 вересня, президент Путін тоді ж заявив, що це означає скорочення 755 співробітників. До таких дій Росія вдалася у відповідь на нові санкції США через російську агресію в Україні.

Відносини між Москвою та Вашингтоном також затьмарені через втручання Росії у президентські вибори у США в 2016 році, яке вважають доведеним усі американські спецслужби і яке Москва заперечує.

Фото: РІА Новости

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-