Додон знову заборонив військовим їхати на навчання Rapid Trident в Україну

Додон знову заборонив військовим їхати на навчання Rapid Trident в Україну

Укрінформ
Президент Республіки Молдова Ігор Додон призупинив постанову уряду про участь молдавських військових навчань Rapid Trident-2017, які відбудуться в Україні з 7 по 23 вересня.

Про це Додон пише в Фейсбуці.

"Згідно з Конституцією Республіки Молдова прийняв рішення призупинити сьогоднішню Постанову Уряду про участь молдавських військових у військових навчаннях на Україні. Вперше з моменту мого вступу на посаду глави держави прийняв рішення скористатися своїм конституційним повноваженням відповідно до статті 88 частина i Конституції РМ, що передбачає право зупиняти дію актів Уряду, які суперечать законодавству, до прийняття остаточного рішення Конституційним судом", - пише він.

Читайте також: Молдова дозволила своїм військовим їхати на Rapid Trident в Україну

Він вказав, що, відповідно до Конституції, Республіка Молдова є нейтральною державою, а молдавські військовослужбовці "не повинні брати участі у військових навчаннях", що проводяться під егідою якого б то не було військового блоку. Разом з тим, Молдова не буде перешкоджати участі молдавських військовослужбовців у миротворчих маневрах під егідою ООН.

"Констатую порушення урядом положень Закону про державної безпеки, ст. 33, частина 3, згідно з яким "Участь окремих частин (підрозділів) Національної армії з особовим складом, озброєнням і військовою технікою у спільних військових навчаннях із військовими частинами інших держав поза межами країни затверджується Головнокомандуючим Збройними силами", - зазначив президент РМ.

Він пише, що збройні сили, в тому числі Міністерство оборони, "перебувають у жалюгідному стані, який можна оцінити як найгірший за весь час існування, завдяки євроуніоністському правлінню з 2009 року і по теперішній час". І вказує, що дані структури потребують докорінного реформування, розвитку їх дієздатності всередині Молдови у відповідності з нейтральним статусом, "а ті, хто зруйнував майно, інфраструктуру, продали озброєння і довели їх до такого стану, будуть притягнуті до відповідальності, в тому числі кримінальної".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-