Канада таємно вивезла з Чечні десятки геїв – ЗМІ

Канада таємно вивезла з Чечні десятки геїв – ЗМІ

Укрінформ
Уряд Канади у співпраці із недержавними організаціями запустив секретну програму вивезення із Росії та надання притулку у Канаді чеченським геям.

Про це пише англомовна канадська газета The Globe and Mail.

«Протягом трьох останніх місяців федеральний уряд таємно перевозив чеченських геїв із Росії до Канади у рамках унікальної для світу секретної програми. Евакуація, організована главою МЗС Христею Фріланд, не підпадає під дію міжнародних конвенцій та може нашкодити і так напруженим відносинам між Росією та Канадою», - йдеться у матеріалі.

Виконавчий директор НДО «Веселкова залізниця» Кімахлі Повел розповів журналістам, що саме його організація займалася порятунком геїв у Росії, яких під різними приводами вивозили зі сховків, де вони переховувалися від переслідувань. У Канаді за сприяння уряду їм надавався статус біженців та оформлялася державна допомога.

Спершу наявність такої програми доводилося тримати у секреті, аби не нашкодити тим представникам сексуальних меншин, які ще не встигли виїхати. Нині ж, на переконання співрозмовників видання в уряді, усі люди, які виявили бажання емігрувати, вже прилетіли до Канади або на шляху до неї.

За підрахунками «Веселкової залізниці», загальна кількість людей, які таким чином виїхали з РФ до Канади сягає 30 осіб. Більшість із них – чоловіки із Чечні, але є й жінки та представники інших регіонів Північного Кавказу.

Читайте також: У Чечні зник відомий співак

За міжнародними правилами, людина може подавати документи на статус біженця лише після того, як виїздить із країни, де її загрожує небезпека. В уряді відмовилися розкривати деталі того, як їм вдалося обійти це обмеження у випадку російських геїв.

Як повідомлялося, 1 квітня «Нова газета» опублікувала розслідування про те, що в Чечні розгорнуто кампанію насильства і переслідувань людей нетрадиційної сексуальної орієнтації. Пізніше цю інформацію підтвердили і міжнародні правозахисні організації.

Фото: MARK BLINCH/THE GLOBE AND MAIL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-