МЗС Молдови: Кишинів просить ООН виведення російських військ, а не миротворців

МЗС Молдови: Кишинів просить ООН виведення російських військ, а не миротворців

Укрінформ
Республіка Молдова ініціювала процедуру включення до порядку денного Генеральної асамблеї ООН питання про виведення з території країни Оперативної групи російських військ, незаконно розквартированої на території Придністровського регіону, а не російських миротворців.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ і європейської інтеграції Молдови у зв'язку з невірним тлумаченням у російських ЗМІ листа-звернення представника РМ в ООН, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У липні 2017 року парламент Республіки Молдова прийняв Декларацію про виведення російських військ з території країни, зажадавши від уряду і президента звернутися з цим питанням в ООН для ухвалення відповідної резолюції. У зв'язку з цим, уряд направив на адресу Генерального секретаря ООН лист з проханням включити до порядку денного Генасамблеї питання про виведення російських військ з території Республіки Молдова", - йдеться у коментарі.

МЗС Молдови підкреслює при цьому, що «ініціатива про виведення російських військ, перебування яких на території Придністровського регіону є незаконним і суперечить Конституції та нейтральному статусу Республіки Молдова, не має ніякого відношення до миротворчої місії у Зоні безпеки на Дністрі».

Всі інформації, що з'явилися у ЗМІ, зокрема, у Російській Федерації, про те, що нібито ініціатива про виведення військ стосується і російських миротворців, є спотворенням тексту листа до Генерального секретаря ООН.

Як повідомляв Укрінформ, представник Молдови при ООН Віктор Морару оприлюднив текст листа-звернення з проханням включити до порядку денного 72-ої сесії Генеральної асамблеї питання про повне виведення російських військових з Придністров'я.

Нині на території невизнаного Придністров'я розквартирована Оперативна група російських військ (близько 1500 військовослужбовців), а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району ще з радянських часів зберігаються понад 20 тисяч тонн боєприпасів, авіаційних снарядів і бомб.

Читайте також: Молдова готується до виборів по-новому: до округів у Придністров'ї - особлива увага

Раніше уряд і парламент Молдови неодноразово заявляли про необхідність заміни російського військового миротворчого контингенту в Зоні безпеки на Дністрі цивільною місією міжнародних спостерігачів під егідою міжнародних організацій. Цю ініціативу підтримали усі учасники переговорів з Придністровського врегулювання (Молдова, Україна, ОБСЄ, ЄС і США), окрім Росії та невизнаного Придністров'я. Всього до складу миротворчої місії входять близько 400 військовослужбовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-