Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Україна, не виключено, вчитиметься на власних помилках

Україна, не виключено, вчитиметься на власних помилках

Блоги
Укрінформ
Якщо ні, то радий буду помилитися

Одна дуже повчальна історія з Італії. В маленькому тосканському містечку Монтекатіні Терме на останніх виборах замість правоцентриста обрали нового мера з лівих, який прийшов на риториці "геть корупцію" і "багаті допоможуть бідним".

Монтекатіні - бальнеологічний курорт, який був як для бюджетного, так і для заможного туризму (з казино, бутіками і т.п.). Для того щоб розширити можливості, новий мер, який обіцяв золоті гори, затіяв масштабну реконструкцію історичного термального басейну.

Я не буду довго описувати процес, опишу результат. Для будівництва і для допомоги бідним мер підняв податки і ціну на оренду комунального майна. Це призвело до закриття малого і середнього бізнесу і запустіння комунальної власності, яка раніше приносила дохід. Підряд на реконструкцію антикорупційно віддали своїм, тому гроші, ясна річ, несподівано закінчились, і басейн залишився стояти в руїнах. Довелося закрити одні з терм, адже туристична привабливість курорта знизилась.

В результаті, доходи і містечка, і мешканців упали, купа будівель опинились в запустінні. І попри те, що курорт має унікальну за своїм лікувальним складом воду, інвестори туди не йдуть через лівацькі настрої мера і поганий бізнес-клімат.

До речі, в містах де перемогли популісти з "Чінкве стелла" чи подібних партій, картина схожа. Цілком логічний наслідок. Але Україна, не виключено, все одно вчитиметься на власних помилках. Якщо ні, то радий буду помилитись сам.

Володимир Ар΄єв

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-