"Паспортний скандал" у Польщі: активісти просять зняти з конкурсу "чужі" пам'ятки

Укрінформ
Польські експерти та журналісти закликають міністра внутрішніх справ Маріуша Блащака зняти з конкурсу для ілюстрації нового закордонного паспорта з нагоди 100-річчя з дня Незалежності Польщі зображення Острої брами у Вільнюсі та Цвинтаря орлят у Львові, бо це може спричинити конфлікт між країнами.

Про це йдеться в заяві, яку цитує «Польське Радіо».

«Дбаючи про добрі відносини Польщі з Литвою та Україною, закликаємо міністра внутрішніх справ та адміністрації пана Маріуша Блащака усунути зображення Остробрамської каплиці та Цвинтаря оборонців Львова з переліку мотивів, представлених на конкурс міністерства, метою якого є вибір ілюстрації для нового польського паспорту», – наполягають поляки.

За даними «Польського Радіо», наразі заяву підписали 122 журналісти, митці, експерти та громадські діячі.

Читайте також: "Меморіал орлят" у польських паспортах тільки на стадії проекту - МВС Польщі

Як повідомлялося, Польща вирішила випустити нові паспорти в 2018 році на честь сторіччя незалежності. На сайті проекту з оновлення дизайну польського паспорта сказано, що на його сторінках будуть зображені місця, особистості і символи, пов'язані з історією країни. Яке саме зображення з'явиться на обкладинці, вирішуватимуть громадяни Польщі за допомогою інтернет-голосування, результати якого будуть оприлюднені у вересні.

Всього на вибір представлено 13 тем, у тому числі й зображення каплиці, яка стоїть на кладовищі захисників Львова. Там поховані поляки, які загинули під час польсько-української війни 1918-1919 років (у Польщі їх називають "львівськими орлятами"), та розташовані у Вільнюсі Святі ворота, відомі як Ворота світанку або Остра брама.

Литва минулого тижня відреагувала на цю ініціативу. Глава МЗС викликав тимчасового посла Польщі і попередив, що такого не повинно бути.  

У Міністерстві закордонних справ України вручили ноту протесту послу Польщі в Україні Янові Пєклу, повідомивши, що останні дії Варшави негативно вплинуть на двосторонні відносини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-