Польща хоче за п'ять років повністю відмовитися від газу з РФ

Польща хоче за п'ять років повністю відмовитися від газу з РФ

Укрінформ
Через п'ять років Польща буде як мінімум менш залежною від російського газу, а можливо, і зовсім незалежною від нього.

Про це у інтерв'ю російському виданню "Комерсант" заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

"Так, зараз ми залежні від російського газу, але ми вже ухвалили рішення про диверсифікацію постачання: ми побудували термінал для СПГ і вже імпортуємо газ з інших регіонів - наприклад, із Катару або у перспективі з США (якщо ціна нас влаштує)", - сказав Ващиковський.

За його словами, у червні Польща вже прийняла один танкер із США і наразі чекає на пропозиції американців щодо ціни. Міністр також зазначив, що країна підписала угоду із Данією та Норвегією, щоб побудувати Baltic Pipe.

Читайте також: В Україні не "криза", а викликаний РФ конфлікт - Ващиковський

"Це означає, що років через п'ять ми будемо як мінімум менш залежними від російського газу, а можливо, і зовсім незалежними від нього: третину наших потреб ми здатні покривати власним виробництвом, іншу третину ми розраховуємо отримувати через термінал СПГ і те, що залишилось - по газопроводу із Норвегії ", - підкреслив Ващиковський.

Глава польського МЗС додав, що країна готова "втім, і надалі купувати газ з Росії - але за конкурентною ціною".

"А якщо повернутись до Nord Stream ... Ми прагнемо донести до наших європейських партнерів, що Nord Stream - політичний інструмент. Ми також використовуємо можливості оскарження цього проекту у європейських судах. І ми вітаємо санкції США щодо тих європейських компаній, які підтримають будівництво Nord Stream 2", - сказав Ващиковський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-