Зміна клімату: учені прогнозують високу смертність в Європі від стихійних лих

Зміна клімату: учені прогнозують високу смертність в Європі від стихійних лих

Укрінформ
До кінця 21 століття жертвами змін клімату щороку можуть стати дві третини європейців.

Дані дослідження Об'єднаного дослідницького центру (Joint Research Centre) Європейської комісії в італійському Іспрі призводить німецький журнал Fokus

«Зміна клімату є однією з найбільших глобальних загроз для здоров'я людини в 21 столітті», - зазначив керівник групи вчених Джованні Форцієрі.

Він і його колеги проаналізував 2300 звітів про наслідки природних катаклізмів у період з 1981 до 2010 року, коли жертвами їх ставали близько 3 тисяч жителів Європи на рік. Прогноз вчених: якщо не вживати жодних заходів з адаптації до зміни клімату, із 2041 до 2070 в Європейському Союзі, Швейцарії, Норвегії та Ісландії через екстремальні погодні явища можуть померти щорічно від 48 тис до 180 тис осіб, а в період із 2 071 по 2100 - від 80 тис до 240 тисяч.

Дослідники виокремлюють 7 найнебезпечніших екстремальних погодних явищ: повені на річках і затоплення узбережжя, посухи, лісові пожежі, шторми, холод і спеку. Однак «теплові хвилі» вони вважають найнебезпечнішими: в останнє 30-річчя 21 століття до 99% смертей, пов'язаних з екстремальними погодними умовами, можуть траплятися саме через причині високі температури. Такий ризик розподілено по території Європи дуже нерівномірно: на півдні континенту з «гарячою хвилею» зіткнеться в середньому майже кожна людина хоча б раз на рік, у Центральній Європі (Німеччина, Швейцарія, Австрія, Чехія) - близько 64% ​​     населення, в Північній Європі - тільки 36%.

Група Форцієрі розрахувала, що в Південній Європі в 2071 - 2100 рр щороку жертвами можуть ставати близько 700 осіб на 1 мільйон. У Центральній Європі цей показник може сягати 232 на 1 мільйон жителів в рік, тоді як у Північній Європі - лише 3 особи на мільйон.

Прогноз досить похмурий, проте вчені зауважують, що у своїх розрахунках виходять з того, що викиди парникових газів з роками не зменшуватимуться, рівень медицини залишиться незмінним, так само як і кількість кондиціонерів і теплоізоляції в будинках.

Читайте також: Екологи попереджають: Південна Азія може стати непридатною для життя

Тож наслідки драматичних зміни погоди можна дещо «пом'якшити», та й організм людей може поступово краще пристосуватися до нових умов. Однак тенденція до старіння суспільства ситуацію, навпаки, посилює, оскільки з віком люди гірше переносять спеку.

Результати дослідження і прогноз опубліковані в науковому журналі The Lancet Planetary Health.

Фото: MARCIAL GUILLÉN (EFE)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-