Молдова вимагає виведення російських військ із Придністров'я

Молдова вимагає виведення російських військ із Придністров'я

Заява
Укрінформ
Парламент Республіки Молдова закликає Російську Федерацію вивести зі східних районів країни (Придністровський регіон) свої війська і озброєння.

Про це йдеться в ухваленій парламентом Декларації.

"Керуючись положеннями Конституції, згідно з якою Республіка Молдова - незалежна, суверенна, унітарна і неподільна держава, а також відповідно до постійного конституційного нейтралітету нашої країни і з метою консолідації національної і регіональної безпеки, парламент Республіки Молдова заявляє, що постійне перебування в східних районах Молдови російських військ і озброєння порушує конституційні норми держави і норми міжнародного права", - йдеться в документі.  

У Декларації підкреслюється, що розміщення на території Молдови військовослужбовців і такого потенціалу зброї, боєприпасів і військового спорядження становлять серйозну загрозу для регіональної і європейської безпеки.

Парламентарі закликають також міжнародних партнерів по переговорному процесу щодо Придністровського врегулювання ініціювати політичний діалог про трансформацію військової миротворчої місії на Дністрі в цивільну місію з міжнародним мандатом.

"Закликаємо Російську Федерацію завершити процес виведення своїх військ і озброєння з території Республіки Молдова відповідно до принципів міжнародного права і міжнародних зобов'язаннях Росії", - наголошується в Декларації.

Читайте також: Додон виключає втрати для Придністров'я від молдавсько-українського КПП

 Парламент доручив уряду Молдови використовувати всі наявні механізми для прийняття Резолюції ООН про виведення з території країни незаконно розквартированих російських військ.

Як повідомлялося, на території невизнаного Придністров'я розквартирована Обмежена група російських військ, а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів і авіаційних бомб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-