Вибори у Німеччині: експерти не виключають загрозу кібератак

Вибори у Німеччині: експерти не виключають загрозу кібератак

Укрінформ
Німецька система передвиборчих кампаній і сама їх організація влаштовані таким чином, що залишають мало можливостей для атак хакерів, проте виключати їх не можна, а чекати слід за пару тижнів до дня голосування.

Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН висловив відомий німецький фахівець з кібер- і IT-безпеки Сандро Гайкен.

 «Теоретично це, звичайно, можливо. Може статися, і треба з цим рахуватися, що хтось спробує тактично вплинути на результати виборів за тиждень-два до голосування», - вважає Гайкен.

 Він не згоден з твердженнями тих, хто запевняє, що технічно майбутні парламентські вибори захищені від будь-яких спроб маніпуляції, що є контрольні механізми, які неможливо зламати. «Зламати можна все що завгодно», - упевнений він.

Експерт зазначає, що втручання може відбуватися в такій формі, як вкидання якихось «секретів» у певний період часу, вибравши «такий час, коли цього ніхто не чекає, і в певному контексті з метою маніпулювати думкою виборців, схилити їх симпатії на користь тієї або іншої політсили. Або ж будуть спроби через соціальні медіа вплинути на соціальну думку за допомогою відповідних моделей, агітації. 

Саме тому він допускає можливість активізації безпосередньо перед самими виборами, пояснюючи це тривалістю і складністю визначення джерела втручання і відсутності у такому разі часу на реакцію у відповідь. «Проблема в тому, що процес триває досить довго. Таким чином, якщо це буде за тиждень до виборів, а для прояснення ситуації потрібно 1-2 місяці, не залишається часу, щоб можна було пояснити населенню, що була спроба маніпуляції», - сказав експерт. 

Поки, говорить Гайкен, не було доказів спроб втручання дійсно серйозних, професійних «акторів». «Але, думаю, ми побачимо, коли залишиться відносно небагато часу до виборів», - повторює Гайкен.  

Читайте також: Шульц презентував німцям свою передвиборчу програму

Як раніше повідомлялося, в Берліні на найвищому рівні не унеможливлюють втручання у вибори в бундестаг 24 вересня, як це було в інших країнах, зокрема, США і Франції. Про загрозу з боку, насамперед, російських фахівців, говорить, зокрема і федеральний уповноважений з проведення виборів Дітер Заррайтер. За його словами, його відомство «готується до зіткнення з різноманітними наступальними стратегіями під час кібератак і опрацьовує різні сценарії, а потужність обчислювального центру збільшена втричі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-