Катарська криза: арабські країни пішли на поступки

Катарська криза: арабські країни пішли на поступки

Укрінформ
Чотири арабські країни - Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Бахрейн та Єгипет, які оголосили бойкот Катару, більше не наполягають на виконанні Дохою 13 конкретних вимог, висунутих країні минулого місяця для припинення ембарго і нормалізації відносин.

Постійний представник Саудівської Аравії в ООН Абдулла аль-Муаллімі заявив, що раніше на зустрічі в Каїрі міністри закордонних справ узгодили шість принципів, які "мають бути легко прийняті у Катарі", повідомляє у середу BBC.

"Дипломати з Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів, Бахрейну та Єгипту заявили, що вони наразі хотіли б погодження шести принципів, серед яких, зокрема, зобов'язання щодо боротьби з тероризмом та екстремізмом, а також припинення актів провокації та підбурювання", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, відповідні принципи передбачають відмову від фінансування та надання притулку терористичним угрупуванням, припинення підбурювання до ненависті та насильства та утримання від втручання у внутрішні справи інших країн.

Так, арабські країни більше не вимагають обов'язкового закриття телеканалу "Аль-Джазіра", однак наполягають на припиненні підбурювання до насильства та висловлюванні ненависті.

За словами аль-Муаллімі, "компромісу" у принципах не буде, однак обидві сторони зможуть обговорити, як саме їх реалізувати.

На брифінгу в Нью-Йорку у вівторок дипломати з чотирьох країн заявили, що хочуть вирішити кризу мирним шляхом.

Катар наразі не прокоментував нові вимоги арабських країн.

Нагадаємо, на початку червня Саудівська Аравія, ОАЕ, Єгипет, Ємен, Бахрейн, Лівія, Мальдівська Республіка та Республіка Маврикій розірвали дипломатичні відносини з Катаром. Крім того, уряд Йорданії прийняв рішення зменшити рівень свого дипломатичного представництва в Катарі.

Основна претензія цих країн - підтримка катарською владою ісламських терористів, проти яких бореться коаліція держав під керівництвом США. Окремі країни розірвали також економічні відносини з Катаром.

Читайте також: Криза в Перській затоці: Париж закликає зняти санкції з Катару

В Досі назвали ці звинувачення безпідставними.

Пізніше арабські країни, які розірвали з Катаром дипвідносини, передали Досі список з 13 вимог, які потрібно виконати для припинення ембарго і нормалізації відносин.

Від Катару, зокрема, вимагали розірвати відносини з Іраном, радикальними угрупованнями, закрити канал "Аль-Джазіра" і компенсацій, сума яких, втім була невизначена.

У свою чергу Катар назвав неприйнятними і нездійсненними вимоги, висунуті арабськими країнами для скасування бойкоту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-