Польська опозиція збирає масові протести біля Сейму й Сенату

Польська опозиція збирає масові протести біля Сейму й Сенату

Відео
Укрінформ
У Варшаві в неділю відбудуться протести проти дій влади щодо запланованих законодавчих змін в судовій системі країни.

О 16-й годині (за київським часом) у Варшаві під парламентом відбудеться протест “Це не кінець! Зупинимо державний переворот”, який організовує Комітет захисту демократії (KOD), повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“PiS (правляча партія “Право і Справедливість” - ред.) знищує  правову державу, без якої немає тривалої демократії. Тому, діяти потрібно швидко. До побачення на демонстрації KOD сьогодні о 15-й (за місцевим часом)”, -  написав у Twitter екс-міністр фінансів, колишній глава Нацбанку Польщі Лешек Бальцерович. 

Читайте також: Сенат Польщі вночі прийняв зміни до законів про судову систему

Про свою участь у протестах повідомили політики кількох опозиційних партій, зокрема найбільшої опозиційної “Громадянської платформи” (РО) і партії “Сучасна” (.N).

Від суботи поліція повністю оточила приміщення парламенту металевим парканом, аби уникнути проникнення учасників протесту до будинків Сейму та Сенату. 

Водночас, ввечері, о 22:00 за київським часом поблизу будинку Верховного суду Польщі відбудеться мовчазний хеппенінг “Ланцюг світла разом з суддями перед Верховним судом”. Учасники заходу, зокрема судді, запалять свічки на площі Красінських поблизу Верховного суду, де нещодавно під час візиту до Польщі виступав президент США Дональд Трамп. 

На минулому тижні правляча партія зареєструвала у Сеймі, а Сейм і Сенат РП більшістю голосів PiS позитивно проголосувала за закони про Національну раду судочинства, суди загальної юрисдикції. Планується також внести зміни до закону про Верховний суд Польщі. 

Плани змін в судовій системі викликали обурення опозиційних сил. Багато представників судової гілки влади Польщі наголошують, що це є спробою змінити устрій країни і повністю підпорядкувати собі судову гілку влади. Своє занепокоєння з цього приводу вже висловили Європарламент та Єврокомісія, яка на наступному тижні окремим пунктом планує розглянути ситуацію в Польщі в рамках процедури дотримання країною верховенства права. Водночас, лідер PiS Ярослав Качинський підкреслив, що немає жодних причин вважати, що в Польщі порушуються демократичні права. Водночас від підкреслив, що судова система Польщі перебуває у моральному та професійному занепаді і потребує глибокого реформування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-