Сенат Польщі вночі прийняв зміни до законів про судову систему

Сенат Польщі вночі прийняв зміни до законів про судову систему

Укрінформ
Вища палата польського парламенту більшістю голосів сенаторів від правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) прийняла уночі зміни до двох законів у сфері судової системи країни  - про Національну раду судочинства та про суди загальної юрисдикції.

Відповідні зміни до законів, які викликали протести у суддівському середовищі країни та у польської опозиції, тепер повинен підписати президент країни Анджей Дуда, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

За обидва закони проголосувало 57 сенаторів PiS, тобто більшість Сенату, який становить 100 осіб.

“Ми перебуваємо у поворотному моменті: обидва закони знищують незалежність судів”,- заявив під час обговорення віце-маршалок Сенату від опозиційної партії “Громадянська платформа” Богдан Борусевич.

Читайте також: Качинський: Судову владу в Польщі треба реформувати через її занепад

Натомість представники влади підкреслювали, що зміни навпаки зміцнять демократичну систему країни.

“Завдяки змінам до закону про Національну раду судочинства ми міняємо корпоративну модель на демократичну, віддаючи владу народові. Нинішня модель ради суперечила конституції”,- заявив заступник міністра юстиції Польщі Марцін Вархол під час обговорення цієї теми у Сенаті.

Лідер PiS в п'ятницю заявив, що судова влада у Польщі потребує глибокого реформування, оскільки перебуває у моральному і професійному занепаді.

Плани змін в судовій системі викликали обурення опозиційних сил, які планують організувати в неділю масштабні протести. Багато представників судової гілки влади Польщі наголошують, що це є спробою змінити устрій країни і повністю підпорядкувати виконавчій владі судову гілку влади. Своє занепокоєння з цього приводу вже висловили Європарламент та Єврокомісія, яка на наступному тижні окремим пунктом планує розглянути ситуацію в Польщі в рамках процедури дотримання країною верховенства права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-