Качинський: Судову владу в Польщі треба реформувати через її занепад

Качинський: Судову владу в Польщі треба реформувати через її занепад

Укрінформ
Судова влада у Польщі потребує глибокого реформування, оскільки перебуває у моральному і професійному занепаді.

Про це під час прес-конференції у Варшаві заявив голова польської правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський, коментуючи плани влади внести зміни до законів про Національну раду судочинства, про суди загальної юрисдикції та Верховний суд країни, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Проблемою був і все ще залишається стан польської судової системи. Не беручи до уваги кількох інших питань, це судочинство потерпає від двох хвороб. Перша з них - це занепад моральних принципів, професійної та загальної моральності. Прикладів не потрібно наводити, їх і без того багато”,- заявив Качинський.

Другою причиною він назвав судові тяганини, від яких потерпають багато людей. “І це потрібно змінити, чого не можна зробити без сміливих, дуже радикальних змін, оскільки ніщо не вказує на те, що інші зміни могли б якимось чином покращити ситуацію”,- наголосив лідер PiS.

Змінами, зокрема, передбачається зростання ролі міністра юстиції, який отримує значні повноваження у призначенні і звільненні суддів. Законодавчі ініціативи правлячої партії вже позитивно проголосовано у Сеймі і зараз триває їх обговорення в Сенаті країни.

Читайте також: У Єврокомісії вважають, що влада Польщі перетнула "червону лінію"

Плани змін в судовій системі викликали обурення опозиційних сил, які  планують організувати в неділю масштабні протести. Багато представників судової гілки влади Польщі наголошують, що це є спробою змінити устрій країни і повністю підпорядкувати собі судову гілку влади. Своє занепокоєння з цього приводу вже висловили Європарламент та Єврокомісія, яка на наступному тижні окремим пунктом планує розглянути ситуацію в Польщі в рамках процедури дотримання країною верховенства права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-