У Єврокомісії вважають, що влада Польщі перетнула

У Єврокомісії вважають, що влада Польщі перетнула "червону лінію"

Укрінформ
Єврокомісія розгляне на наступному тижні ситуацію в рамках процедури дотримання Польщею верховенства права.

Про це повідомила речник Єврокомісії Міна Андреєва, інформує РАР.

"Єврокомісія дискутуватиме щодо процедури верховенства права, включаючи до цього події, за якими ми спостерігали упродовж останніх двох днів”,- заявила Андреєва.

Вона додала, що Єврокомісія стежить за розгортанням подій у Польщі "із значним занепокоєнням".

Читайте також: Верховний суд Польщі: влада намагається змінити устрій країни

Дії Єврокомісії викликані намаганнями чинної польської влади внести зміни у кілька законів, що стосуються судочинства.

Йдеться, зокрема, про закон щодо національної ради судочинства, змінами до якого передбачається завершення каденції 15-ти його членів. Передбачається, що в результаті змін нові члени обиратимуться  у Сеймі, де більшість має партія "Право і Справедливість" (PiS), а не суддівським середовищем, як зараз. На переконання депутатів опозиції, каденції членів ради не можна скоротити звичайним законом, а лише зміною конституції країни.

Водночас, змінами до закону про суди загальної юрисдикції пропонується змінити положення призначення і відкликання голів судів завдяки збільшенню повноважень міністра юстиції.

Занепокоєння у Єврокомісії викликає також проект закону про Верховний суд, який передбачає зміну процедури обрання і відкликання суддів. 

Голова Європейської народної партії в Європарламенті Манфред Вебер назвав кроки PiS переходом за "червону лінію".

Напередодні речник Верховного суду Польщі Міхал Лясковський зазначив, що чинна польська влада шляхом ухвалення відповідних законів хоче змінити чинний устрій країни. На його переконання, поспіх, з яким це робиться, ймовірно, пов'язаний з тим, що влада намагається у період літніх відпусток і зниженої політичної активності у країні, без попередніх консультацій швидко прийняти вигідні для PiS зміни. Речник Верховного суду переконаний: ці зміни викликані бажанням влади швидко змінити чинний склад суду включно з його головою, оскільки рішення суду "не влаштовують владу".

Як інформувало агентство, зміни влади до закону про Конституційний суд Польщі наприкінці 2015 року призвели до звинувачень з боку опозиції і суддівських організацій у намаганні PiS підпорядкувати собі цей суд, а відтак до політичної кризи у країні. Свої  застереження до цього закону висловили тоді Єврокомісія, а також Венеціанська комісія. Польська влада відповіла Брюсселю, що це є внутрішньою справою Польщі, а "Венеціанці" - що її рекомендації не є обов'язковими до виконання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-