Нобелівський комітет звинуватив Пекін у смерті Лю Сяобо

Нобелівський комітет звинуватив Пекін у смерті Лю Сяобо

Укрінформ
Нобелівський комітет вважає, що влада Китаю несе важку відповідальність за передчасну смерть лауреата Нобелівської премії миру Лю Сяобо, оскільки позбавили його необхідної медичної допомоги.

Про це повідомляє RFI.

«Той факт, що Лю Сяобо не перевели до установи, де він міг би отримати адекватну медичну допомогу перед тим, як його хвороба увійшла до термінальної стадії, ми знаходимо вкрай обурливим», - заявила голова Нобелівського комітету Беріт Рейс-Андерсен.

Раніше повідомлялося, що китайський правозахисник Лю Сяобо помер в четвер, 13 липня, від раку печінки.

Як відомо, в 2010 році Лю Сяобо став лауреатом Нобелівської премії миру за тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї. Китайський правозахисник, що перебував в ув'язненні, не зміг бути присутнім на церемонії нагородження. Йому також не дозволили отримати Нобелівську премію через родичів. Крісло, на якому повинен був сидіти Лю Сяобо на церемонії в Осло, було порожнім.

Читайте також: У Китаї помер правозахисник Лю Сяобо

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини назвали Лю Сяобо «справжнім уособленням» демократичних цінностей.

Лю Сяобо «присвятив своє життя захисту і просуванню прав людини і був поміщений у в'язницю за те, що відстоював свої погляди», - заявив Верховний комісар ООН з прав людини Зайд Раад Заїд Аль-Хусейн.

Глава французької дипломатії Жан-Ів Ле Дріан у свою чергу закликав владу КНР забезпечити свободу пересування дружині правозахисника, його родичам і близьким.

Нагадаємо, 26 червня стало відомо, що правозахисника звільнили з в'язниці після того, як в травні у нього була діагностувала термінальна стадія онкологічного захворювання. Після восьми років ув’язнення 61-річного правозахисника перевели в університетську лікарню на північному сході Китаю. Проте в Пекіні відмовили йому в проханні пройти лікування за кордоном, визнавши це втручанням у свої внутрішні справи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-