У Китаї помер правозахисник Лю Сяобо

У Китаї помер правозахисник Лю Сяобо

Укрінформ
Лауреат Нобелівської премії миру помер на 62-му році життя в університетській клініці міста Шеньян, в яку був переведений з в'язниці.

Про це повідомляє DW.

"Відомий китайський правозахисник і письменник Лю Сяобо в четвер, 13 липня, помер від раку печінки. Лауреат Нобелівської премії миру помер в університетській клініці міста Шеньян на північному сході КНР, де медики до останнього боролися за його життя. Ранком 12 липня надійшло повідомлення, що стан здоров'я Лю Сяобо знову погіршав, у нього зараження крові і відмовили життєво важливі органи", - йдеться в повідомленні.

Правозахисники і західні країни, у тому числі США, неодноразово закликали владу КНР випустити Лю Сяобо для лікування за кордон. Держдепартамент США напередодні у черговий раз закликав Пекін видати виїзні документи правозахисникові і його дружині. "Лю Саяобо повинен мати можливість лікуватися там, де він побажає. США, звичайно, готові прийняти його", - заявила представник американського зовнішньополітичного відомства.

Уряд КНР, проте, вимагав не втручатися в долю Лю Сяобо. У кінці минулого тижня його оглянули лише два лікарі з ФРН і США. Вони просили якнайскоріше випустити Лю Сяобо для подальшого лікування за кордон. У відповідь клініка Шеньяна оголосила його нетранспортабельним.

У 2009 році Лю Сяобо засудили до 11 років позбавлення волі за "підривання державного устрою". Він був одним з авторів поширеної в інтернеті "Хартії 08", в якій містилися заклики до демократизації в Китаї. У 1989 році Лю Сяобо вже сидів у в'язниці після кривавих подій на площі Тяньаньмень, коли разом з іншими інтелектуалами закликав влади КНР і силовиків не влаштовувати розправи над студентами.

У 2010 році, вже в ув'язненні, Лю Сяобо був удостоєний Нобелівської премії миру за "тривалу боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї". Влада КНР назвала рішення нобелівського комітету "непристойним". Місце, відведене для лауреата при врученні премії в Осло, залишалося порожнім, дружина правозахисника була поміщена під домашній арешт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-