Наступним генерал-губернатором Канади стане жінка-астронавт

Наступним генерал-губернатором Канади стане жінка-астронавт

Укрінформ
Новим генерал-губернатором Канади, який офіційно представлятиме у цій країні королеву Великобританії й буде де-юре керівником держави, з жовтня цього року стане колишня космонавт Джулі Пайєт.

Цю інформацію підтвердив депутат федерального парламенту Канади від правлячої Ліберальної партії Роберт Фалькон Оуелет.

Згідно із визначеною процедурою, генерал-губернатор Канади призначається главою Британського королівства за порадою чинного прем'єр-міністра країни. Очікується, що офіційне оголошення про згоду королеви Єлизавети Другої призначити свого нового представника у Канаді буде зроблено сьогодні.

Читайте також: Канадське духівництво розкритикувало зовнішню політику країни

53-річна Джулі Пайєт за освітою є комп’ютерним інженером, але у 1992 році була відібрана серед 5330 охочих і стала космонавтом. За свою космічну кар’єру брала участь у двох місіях до МКС і працювала головним астронавтом Космічного агентства Канади. Нині вона залучена до багатьох громадських проектів. Цікаво, що уродженка Монреалю Пайєт знає шість різних мов і стала першою канадкою, яка побувала на борту МКС.

Згідно із конституцією Канади, генерал-губернатор має дуже широкі повноваження. Він або вона приймає присягу у прем'єр-міністра та членів його кабінету, має право розпускати парламент та оголошувати вибори, а також затверджує усі закони. Однак на практиці переважно виконує представницькі функції.

Читайте також: Канада спробує «відірвати» Білорусь від Росії – експерт

Додамо, що з вересня 2010 року обов'язки генерал-губернатора Канади виконує Девід Джонстон, який до призначення був відомим академіком. Його чинний мандат спливає за два місяці. Зазначимо також, що на цій посаді Пайєт не стане першою жінкою, адже до неї цю відповідальну роль вже тричі виконували жінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-