У Гамбурзі стартував саміт G20, обговорюватимуть і Україну

У Гамбурзі стартував саміт G20, обговорюватимуть і Україну

Укрінформ
У німецькому Гамбурзі за закритими дверима розпочалася зустріч лідерів 20 найсильніших розвинених економік світу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

Перша сесія у широкому колу присвячена боротьбі з тероризмом і міжнародними кризами. Йтиметься в основному про спільну боротьбу з «Ісламською державою». Не виключено, що будуть говорити про ситуацію в Україні та Сирії, а також північнокорейську кризу. Якихось публічних розбіжностей у цьому блоці не очікується.

За робочим обідом передбачено обговорення теми економіки і торгівлі.

У програмі вечірньої сесії значаться теми клімату та енергетичної політики.

За цим проблемам намічаються палкі дискусії, в основному через позицію США.

Тема саміту – «Будівництво взаємопов'язаного світу». Питаннями, які стоять на порядку денному, крім вищезгаданих, є охорона здоров'я і підвищення ролі жінок; продовольча безпека; дигіталізація; проблема біженців та боротьби з причинами явища, в тому числі допомога Африці в цьому контексті. Також лідери будуть говорити про боротьбу з корупцією.

Німеччина вперше приймає у себе саміт двадцятки держав, населення яких сукупно становить майже 2/3 світового, а частка в глобальному ВВП – 4/5, на їхню частку припадає 3/4 світової торгівлі.

Запрошеними гостями є Іспанія, Нідерланди, Норвегія, В'єтнам, Сінгапур, Гвінея і Сенегал.

У Гамбурзі чекають на непрості переговори. Як зауважила напередодні канцлер ФРН Ангела Меркель, «зовсім нелегко згуртувати 20 держав з усіма реаліями і уявленнями». При цьому господиня саміту пообіцяла зробити все для пошуку компромісів.

Читайте також: На саміті у Варшаві Трампа “добре підготували” до зустрічі з Путіним — Ващиковський

Очікується, що українська тематика стане однією з основних у блоці міжнародної політичної проблематики на зустрічі G20. В четвер її торкалися канцлер ФРН Меркель і президент США Дональд Трамп, в п'ятницю вона обговорюватиметься на першій особистій зустрічі американського лідера з російським президентом Володимиром Путіним і на зустрічі Путін-Меркель. Крім того, вона стане центральною на запланованій тристоронній зустрічі Меркель і Путіна з президентом Франції Еммануелем Макроном. При цьому, як запевнили у відомстві канцлера, жодних рішень щодо України за спиною Києва прийматися не буде.

Тим часом понад 10 тисяч антиглобалістів висловлюють свій протест. Більшість акцій проходить мирно, проте радикали, які впроваджуються в різні групи протестувальників, викликають справжнє занепокоєння. Поліція активно використовує водомети і часом сльозогінний газ. В місті вже спалено кілька автомобілів і побиті вікна в деяких будівлях. Кілька активістів затримано, кілька десятків поліцейських отримали поранення. Всього порядок в місті на Ельбі забезпечують близько 20 тисяч поліцейських.

G20 / Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-