Катарська криза: глава МЗС Німеччини летить з посередницькою місією

Катарська криза: глава МЗС Німеччини летить з посередницькою місією

Укрінформ
Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель у понеділок вирушає в країни Перської затоки, де обговорить нинішню кризу в регіоні.

Про це поінформували у прес-службі відомства, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми стурбовані тим, що недовіра та роз'єднаність у кінцевому рахунку можуть послабити загалом всі країни Перської затоки. Ми не приймаємо ні одну, ні іншу сторону. Але конфлікт у Перській затоці стосується не тільки тих, хто там сперечається, але впливає і на нас і наші інтереси», - заявив Габріель перед вильотом.

За його словами, протистояння, що триває вже кілька тижнів, зачіпає також боротьбу з ІДІЛ, стабільність регіону, який серйозно підірваний кризами, напруженістю і війнами і стоїть перед економічними та соціальні викликами. У Берліні переконані в тому, що Рада співробітництва в Перській затоці має бути сильним форумом для співробітництва та вирішення конфліктів.

Читайте також: Ультиматум Катару продовжили на 48 годин

Габріель заявив, що Німеччина рішуче підтримує посередницькі зусилля еміра Кувейту, початок серйозного діалогу між сторонами і терміновий пошук конструктивних рішень. Він зазначив, що у своїх розмовах з лідерами регіону вже говорив про це і має намір повторити знову.

Дипломат підкреслив також, що вкрай необхідно запобігти фінансуванню терористичних організацій екстремістів, без будь-яких застережень. Якщо вдасться розробити для цього ефективні механізми, тоді нинішня криза зможе посилити інструменти у боротьбі з тероризмом. Але для цього потрібні добра воля, деескалація та діалог з усіх боків, сказав Габріель.

З 3 по 5 липня Габріель проведе переговори з керівництвом Саудівської Аравії, ОАЕ, Катару і Кувейту.

Глава німецького МЗС вже був з візитами в країнах регіону в квітні, ще до кризи, після чого зустрічався з деякими колегами з цих країн в Берліні.

Днями Габріель назвав 13 вимог, висунутих Катару 4 арабськими країнами – Саудівською Аравією, ОАЕ, Бахрейном і Єгиптом - «провокаційними» і такими, що загрожують суверенітету цієї держави.

У понеділок, 3 липня, ці країни продовжили дію свого ультиматуму Досі на дві доби на прохання еміра Кувейту, що грає активну посередницьку роль у кризі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-