У Страсбурзі європейські лідери прощаються з Гельмутом Колем

У Страсбурзі європейські лідери прощаються з Гельмутом Колем

Відео
Укрінформ
У Страсбурзі в суботу проходить Європейський акт прощання з екс-канцлером ФРН Гельмутом Колем.

Церемонію транслюють наживо німецькі ТБ і канал Єврокомісії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У будівлі Європарламенту в Страсбурзі знаходиться більшість європейських лідерів, зокрема, канцлер ФРН Ангела Меркель і президент країни Франк-Вальтер Штайнмайєр, президент України Петро Порошенко, президент Франції Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, прем'єр Великої Британії Тереза Мей, глава уряду РФ Дмитро Медведєв. Серед гостей керівники структур Євросоюзу, багато діючих політиків і колишніх, в тому числі екс-президент США Білл Клінтон, вдова Бориса Єльцина.

Читайте також: Порошенко прилетів до Страсбурга на церемонію прощання з Колем

Вперше в історії ЄС влаштована подібна загальноєвропейська офіційна церемонія прощання з державним діячем. Труну з тілом Коля покрито прапором ЄС на знак визнання його заслуг перед Європою.

Першим виступив голова Європарламенту Антоніо Таяні, який назвав Коля «великим європейцем, великим політичним діячем», який завжди виступав за свободу і демократію, за об'єднання континенту і проти стін і тоталітаризму.

Зі Страсбурга труну буде доставлено вертольотом у Німеччину, в місто Шпаєр (федеральна земля Рейнланд-Пфальц), де відбудеться поховання.

Гельмут Коль, відомий також як «канцлер німецької єдності», помер 16 червня 2017 року. Він очолював уряд ФРН з 1982 по 1998 роки. Саме за його каденції і багато в чому завдяки його зусиллям Німеччина знову стала єдиною країною.

Фото: picture-alliance/NurPhoto

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-