Росія змінює архітектуру безпеки в Європі завдяки воєнним діям й енергетиці - Ващиковський

Росія змінює архітектуру безпеки в Європі завдяки воєнним діям й енергетиці - Ващиковський

Укрінформ
Москва віддавна намагається змінити архітектуру безпеки в Європі, роблячи це воєнними методами та енергетичним шантажем.

Про це в інтерв’ю РАР заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

“Віддавна знаємо, що росіяни роблять усе можливе, щоб змінити архітектуру безпеки, яка сформувалася після завершення Холодної війни. Окрім воєнних засобів, які вони застосували у Грузії, Сирії й Україні, аби повернути свою позицію з часів СРСР, вони також використовують й інші засоби, зокрема енергетичні, здійснюючи енергодипломатію”, - заявив Ващиковський.

Глава МЗС Польщі наголосив, що в 2022 році завершується довгостроковий Ямальський договір на постачання до РП природного газу з Росії, і рішення про його продовження ще не прийнято. За його словами, до цього часу буде збудовано газопровід Baltic Pipe з Данії до Польщі, відтак Варшава буде у непоганій переговорній позиції по відношенню до Росії і можливих поставок газу з цього напряму.

Читайте також: Nord Stream-2: Ващиковський попереджає, що згодом РФ шантажуватиме Європу

Ващиковський також підкреслив, що Польща вимагатиме, аби “Північний потік-2” підлягав усім європейським нормам.

“Сьогодні нам вдалося переконати значну групу країн, що якщо такий проект має далі реалізовуватися, то він повинен відповідати європейському праву. Звичайно, це не подобається інвесторам і й ініціаторам проекту (Росії - ред.)”, - зазначив Ващиковський.

Він додав, що у справі “Північного потоку-2” до кінця ще нічого не вирішено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-