Габріель про Східне партнерство: рух до ЄС триває довше, ніж люди сподівалися

Габріель про Східне партнерство: рух до ЄС триває довше, ніж люди сподівалися

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель вважає, що процес розширення ЄС затягнувся не лише через неготовність країн-претендентів, але і через інертність самого Євросоюзу. 

Про це він сказав у розмові з іноземними журналістами у п'ятницю у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Для членства є абсолютно чіткі критерії. Але я думаю, що існує інша проблема: рух у напрямку Європейського Союзу триває довше, ніж люди сподівалися. І це пов'язано не лише із країнами, що йдуть цим шляхом, це пов'язано також і зі станом справ у ЄС", - сказав Габріель.

Читайте також: Берлін та Париж роблять все, щоб повернути Київ і Москву за стіл переговорів - Габріель

Він вбачає причину у занадто слабкій ангажованості ЄС на цьому шляху країн до членства. Зокрема, для балканських держав був створений Берлінский процес. "Там ми доволі багатьом і доволі багато наобіцяли. І там виникло розчарування у багатьох, тому що в проміжках між щорічними зустрічами надто мало що відбувається", - сказав глава МЗС. Як приклад він навів будівництво автобану, про який розмови ведуться роками, але віз і нині там. Проте є й інші проекти, невеликі, менш складні, але які можуть покращити життя людей. Габріель "хотів би більшої участі ЄС у цих сферах, проектах, які покращують щоденне життя цих людей", сприяють розвитку економіки. 

У деяких країнах процес виконання критеріїв відбувається повільніше, інші можуть швидше впоратися з цим, зазначив міністр. При цьому він підкреслив, що Європа "не повинна допускати, щоб люди втрачали надію через те, що дуже мало чого відбувається. "Я виступаю за більшу участь ЄС саме у рамках Східного партнерства", - резюмував німецький дипломат. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-