Комітет Сенату США схвалив рішення про $500 мільйонів та летальну зброю для України

Комітет Сенату США схвалив рішення про $500 мільйонів та летальну зброю для України

Укрінформ
Комітет Сенату США зі збройних сил закликав до вжиття нових заходів з протидії ворожим діям Росії за кордоном.

Зокрема, американські законодавці пропонують почати розробку ракети середньої дальності, виділити кошти на підтримку союзників в Європі, а також виділити Україні допомогу в сфері безпеки в розмірі 500 млн дол., включаючи поставки летальної зброї. Про це повідомляє "Голос Америки".

"Серед цих заходів - розробка нової програми створення наступальної ракетної зброї наземного базування, заборона на використання Пентагоном програмного забезпечення російської компанії і вимога про те, щоб Пентагон звітував перед законодавцями про російську гібридну війну", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, підготовлений комітетом варіант законопроекту про асигнування на національну оборону на 2018 рік, схвалений у середу вечером, також передбачає виділення Україні допомоги у сфері безпеки у розмірі 500 млн дол. для боротьби з проросійськими сепаратистами, включаючи поставки летальної зброї.

Він також продовжує діючу заборону на пряму співпрацю Пентагону з російськими військовими, введену після анексії українського Криму в 2014 році.

Крім того, комітет схвалив виділення 4,6 млрд дол. на Європейську ініціативу стримування - проект Пентагону, спрямований на зміцнення безпеки на східному фланзі Європи.

Близько 100 млн дол. з цієї суми підуть на підтримку спільної програми, у рамках якої Пентагон допомагає країнам Балтії «підвищити свою опірність і наростити потенціал для стримування російської агресії", йдеться в короткому описі законопроекту, опублікованому комітетом.

Цій ініціативі передували висновки високопоставлених представників американської розвідки про те, що російська влада намагалася вплинути на президентські вибори в США на користь президента Дональда Трампа.

Комітет вказав на ці зусилля, як на одну з причин своєї жорсткої позиції відносно Москви.

"Комітет вважає, що Сполучені Штати мають вжити додаткових заходів для стримування російської агресії, чи то за її межами, чи то в кіберпросторі. Росія продовжує окуповувати Крим, дестабілізувати обстановку в Україні, погрожує нашим союзникам (по НАТО), порушує Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності(РСМД) і підтримує режим Асада у Сирії", - йдеться в описі законопроекту. 

"У рамках безпрецедентної атаки на наші основні інтереси і цінності Росія вела активну цілеспрямовану кампанію з підриву репутації американської демократії з метою вплинути на результати президентських виборів 2016 року", - відзначили члени комітету.

Законопроект санкціонує виділення 65 млн дол. на програму досліджень і розробки ракети середньої дальності наземного базування, щоб почати скорочувати розрив, який виник у результаті порушення Росією договору про РСМД, але так, щоб це не було порушенням договору з боку США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-