Свідка у справі Магнітського вбили за прямим наказом Путіна - ЗМІ

Свідка у справі Магнітського вбили за прямим наказом Путіна - ЗМІ

Укрінформ
Управління директора Національної розвідки США (ODNI) підготувало і передало британським спецслужбам доповідь про те, що російського фінансиста і інформатора у справі Магнітського Олександра Перепеличного було «швидше за все, убито за прямим наказом Путіна або людей, близьких до нього».

Про це повідомляє видання BuzzFeed з посиланням на неназвані джерела в американських, британських і французьких спецслужбах.

У 2015 році Конгрес США попросив американські спецслужби підготувати доповідь з аналізом «використання Росією політичних вбивств в управлінні державою». У звіті стверджується, що «з високою ймовірністю впевненості можна говорити про вбивство Перепеличного за наказом Кремля». Про це розповіли BuzzFeed два співробітника американської розвідки.

Згідно з даними видання, доповідь американської розвідки була передана співробітникам британських спецслужб.

«Кремль активізував свої зусилля з ліквідації своїх ворогів за кордоном за останні кілька років, особливо в Британії», - розповів один з високопоставлених співробітників розвідки США.

За словами іншого представника спецслужби, співробітники британської МІ-6, які погодилися з цими висновками, замовчують інформацію з політичних міркувань. Представники спецслужб Британії і США сказали BuzzFeed, що британський уряд не хоче розпалювати дипломатичну напруженість з Росією: «Рішення звинуватити двох співробітників російських спецслужб у радіоактивному отруєнні перебіжчика КГБ Олександра Литвиненка в Лондоні 2006 року викликало 10-річне протистояння з Кремлем». Декілька чиновників сказали виданню, що британський уряд зацікавлений, в тому числі, у збереженні потоку російських інвестицій в лондонські банки і нерухомість.

Розслідуванням смерті Перепеличного також займалися французькі спецслужби. Чотири високопоставлених співробітника правоохоронних органів країни повідомили BuzzFeed, що британська влада регулярно перешкоджала розслідуванню. Високопоставлений французький детектив, який веде справу, назвав «дивним» той факт, що англійці «послабили будь-яке розслідування явно підозрілої смерті».

Як відомо, інформатор спецслужб у справі Магнітського Олександр Перепеличний переїхав до Лондона в 2010 році. Він помер під час пробіжки в 2012 році від серцевого нападу. Як вважалося спочатку, його смерть була природною. Однак через два роки після закриття справи компанія зі страхування життя Перепеличного замовила нову серію тестів, а адвокати розповіли в суді, що в шлунку Перепеличного були виявлені сліди хімічної речовини, яку одержують з отруйної рослини gelsemium elegans (Гельземіум витончений), що росте в Азії.

За однією з розглянутих у суді версій, в день смерті Перепеличний з'їв борщ зелений, який і був отруєний. За словами адвоката, поліція «вимила» вміст шлунка бізнесмена, але у збережених матеріалах були виявлені сліди рослинної отрути. Адвокат в суді вказав, що в день смерті поліція також не взяла свідчення у вдови Перепелчного.

За декілька днів до смерті бізнесмен їздив до Парижа, де провів дві ночі в готелі з українською дівчиною Ельмірою Мединською. Вона розповіла виданню, що Перепеличний весь час був напруженим, розсіяним, у нього тремтіли руки і він пив багато вина. Дружина Перепеличного відмовилася прокоментувати цю інформацію, а напередодні судових дізнань заявила, що впевнена, що її чоловік помер від природних причин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-