Левада-центр: більше третини росіян виправдовують сталінські репресії

Левада-центр: більше третини росіян виправдовують сталінські репресії

Опитування
Укрінформ
За останні п'ять років доля росіян, що вважають сталінські репресії політичним злочином, знизилася з 51% до 39%, а кількість тих, хто нічого не знає про ті репресії, стала вдвічі більшою - 13%.

Це витікає з дослідження Левада-центру.

Доля росіян, які вважають сталінські репресії політичним злочином, помітно знизилася за останні п'ять років (з 51% в 2012 році до 39% зараз), при цьому вдвічі стало більше тих, хто нічого не знає про події того часу (з 6% до 13%). Кожен четвертий вважає репресії виправданою політичною необхідністю (25% проти 22% у 2012 році).

За п'ять років кардинально змінилася думка про те, чи потрібно взагалі згадувати про репресії. Близько половини росіян вважають, що "краще говорити про ці репресії поменше, не потрібно ворушити минуле" (47%). Зворотної позиції дотримується 38% росіян: вони впевнені, що "потрібно активно обговорювати те, що сталося в ті роки, не забувати свою історію". У 2012 році співвідношення цих показників було протилежним - 37% і 49%.

За даними опитування, більше третини респондентів (36%) вважають людські жертви виправданими тими цілями й результатами, які були досягнуті у найкоротший термін у сталінську епоху. В той же час 49% упевнені, що їх нічим не можна виправдати. Державним злочинцем Йосипа Сталіна вважають 26% росіян (32% в 2010 році). Близько половини опитаних так не думають (48% зараз і 40% раніше). Вагалися з відповіддю кожен четвертий (25%).

Говорячи про того, хто, на їхній погляд, в основному піддавався репресіям у той час, 45% висловили думку, що "всі без розбору, за свавіллям влади або за доносом заздрісників". Кожен п'ятий (19%) вважає, що це були "ті, хто був явно або приховано налаштований проти радянської влади", 14% - "найбільш здібні й авторитетні люди", 7% - "найбільш віддані прихильники радянської влади".

Як і в 2010 році, 22% росіян сказали, що в їхній сім'ї є потерпілі від репресій напередодні або після Другої світової війни, у 53% таких родичів немає (63% сім років тому). Доля тих, що затруднюються відповісти, зросла з 15% у 2010 році до 26% зараз.

Такі дані показало опитування, проведене Левада-центром 21-24 квітня серед 1600 осіб у 137 населених пунктах 48 регіонів РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-