Про участь США в Мінському процесі говорити поки зарано – німецький експерт

Про участь США в Мінському процесі говорити поки зарано – німецький експерт

Укрінформ
США відіграють роль у врегулюванні на Донбасі, проте говорити про їхню можливу участь у Мінському процесі, «нормандському форматі» поки зарано.

Таку думку в бесіді з кореспондентом Укрінформу висловила експерт фонду «Наука і політика» Німецького інституту міжнародної політики і безпеки Сюзан Стюарт.

«Говорити зараз, що США повинні бути учасниками процесу, - дуже великий ризик», - вважає Стюарт.

Вона припускає, що з часом, коли з'явиться більш чітка лінія, коли будуть люди в Держдепартаменті, які будуть займатися цими питаннями, участь Вашингтона буде більш активною. Експерт, зокрема, зазначила у цьому зв'язку як позитивний факт прихід до Ради національної безпеки США Фіони Хілл. Втім, зауважила вона, може трапитися і так, що президент Трамп «буде говорити сьогодні одне, завтра – інше». Зараз потрібно чекати «поки невідомо скільки».

Що стосується Варшави, про яку раніше чимало говорили як про можливу сторону переговорів, то, на думку Стюарт, «зараз з Польщею не вийде» через цілу низку факторів. У їх числі деякі ускладнення відносин цієї держави і з Німеччиною, і з Францією і з Україною. До того ж, швидше за все, Росія на це не піде.

Обрання Емануеля Макрона Стюарт назвала «хорошим сигналом для Мінського процесу, тому що з Ле Пен на ньому можна було б поставити хрест».

В цілому, за оцінкою експерта, найближчим часом слід очікувати певної паузи в роботі «нормандського формату». У Франції новий президент зайнятий формуванням свого кабінету, в Німеччині повним ходом йде передвиборча парламентська кампанія.

Питання також у тому, продовжує співрозмовниця агентства, чи не захоче Путін скористатися цим часом, поки інші сторони зайняті. Це «небезпечний час». Стюарт не виключає, що Путін може вирішити, що треба якось показати ще раз силу перед майбутніми виборами в Росії». Однак, можливо, зараз час для цього ще не настав, ще занадто рано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-