Під час штурму парламенту Македонії поранені 77 осіб

Під час штурму парламенту Македонії поранені 77 осіб

Укрінформ
Під час сутичок між демонстрантами та поліцією, які сталися біля будівлі парламенту Македонії і всередині самого парламенту ввечері у четвер, 27 квітня, було поранено 77 осіб. 

Як повідомляє агентство DW з посиланням на дані поліції, серед поранених - 22 поліцейських та троє македонських депутатів.

Демонстранти, багато з яких - прихильники колишнього прем'єр-міністра Македонії Ніколи Груєвскі, прорвали кордони поліції та увірвалися  до будівлі парламенту після того, як соціал-демократи та партії, що представляють албанську нацменшину, обрали нового голову парламенту - етнічного албанця Талата Джафері. Під час сутичок у парламенті був поранений лідер соціал-демократів Зоран Заєв і кілька його однопартійців.

Згодом президент Македонії Гьорге Іванов виступив із телезверненням, у якому закликав до спокою та "зваженої та відповідальної поведінки". Прояви насильства під час протестів засудили в Європейському Союзі. "Ми засуджуємо сьогоднішні атаки на членів парламенту в Скоп'є. Акти насильства у парламенті є цілковито неприйнятними", - наголосила, зокрема, верховна представниця ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Федеріка Могеріні. З аналогічними оцінками подій у столиці Македонії виступив і єврокомісар з питань політики сусідства та переговорів із розширення Йоганнес Ган (Johannes Hahn), який у своєму Twitter наголосив, що насильству "не місце в парламенті".

Глибока політична криза в Македонії триває з грудня минулого року. Політична сила екс-прем'єра Груєвскі виграла вибори взимку, проте не змогла відновити коаліцію та призначити уряд. Зокрема, правляча консервативна партія та соціал-демократи не можуть домовитися щодо вимоги запровадити албанську як другу офіційну мову.

Фото: Reuters

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-