Втручання у вибори США розробляв

Втручання у вибори США розробляв "аналітичний центр Кремля" - Reuters

Укрінформ
План втручання Росії у вибори президента США-2016 розробив російський інститут стратегічних досліджень.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на чотирьох колишніх чиновників адміністрації США.

Співрозмовники агентства говорять про два конфіденційних документи.

Перший, розроблений у червні 2016 р., поширювався серед вищих чиновників як стратегічний проект. У ньому містилася рекомендація Кремлю розпочати пропагандистську кампанію у соцмережах за підтримки державних ЗМІ, в тому числі Russia Today і агентства Sputnik, для формування більш лояльного ставлення до Росії, ніж це було прийнято в адміністрації екс-президента США Барака Обами. Цей план нібито продовжував стратегію Кремля, намічену у березні 2016 року зі створення позитивного образу кандидата-республіканця Дональда Трампа.

Другий документ, нібито виданий інститутом вже у жовтні 2016 р., передрікав перемогу кандидатові від демократів Хілларі Клінтон і містив пропозиції щодо переходу від пропаганди до підривної діяльності. Пропонувалося розіграти тему шахрайства і кібератак на виборах і, як наслідок, підірвати довіру до інституту виборів та знизити легітимність як самої системи, так і перемогу Клінтон. Цієї версії дотримуються сім колишніх і нинішніх американських чиновників.

Співрозмовники видання наголошують на секретності документа, але не розкривають, яким чином отримали доступ до нього. Представники розвідслужб тему не коментують.

«У Путіна весь час була ця мета, і він попросив інститут скласти йому дорожню карту», – стверджує одно з джерел, колишній високопоставлений чиновник розвідки США.

П'ять співрозмовників агентства описують інститут РІСД як внутрішній аналітичний центр Кремля, який розробляє рекомендації із зовнішньої політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-